Nieuws - 15 september 2011

Klimaatverandering

tekst:
Redactie

Planten en dieren blijken in staat om sneller naar koelere gebieden uit te wijken dan lange tijd werd verondersteld. Op die manier kunnen ze de opwarming voorblijven. Dat stond te lezen in diverse landelijke dagbladen als reactie op een artikel van Engelse onderzoekers in Science. Het gaat gemiddeld om meer dan een kilometer per jaar. Althans in horizontale richting. Bergopwaarts is moeilijker, dan is het een kwestie van niet meer dan enkele meters.

5-Joop-vuist-9396.jpg
Het lijkt goed nieuws en biedt tegenwicht aan alle nare voorspellingen die over ons worden uitgestrooid. Maar is het somberen over het dreigende verlies aan biodiversiteit als gevolg van klimaatverandering wel terecht? Ter overweging het volgende. Modellen houden geen rekening met verschillen op lokaal niveau. Op een berghelling zijn op korte afstand altijd wel plekjes te vinden met een andere expositie of wat meer beschutting. Een metertje opzij en je staat al niet meer in de brandende zon. Dan is er de invloed van de mens die de vegetatie beheert. In de hellingbossen van Zuid-Limburg groeien minder warmtebehoeftige soorten dan vijftig jaar geleden, klimaatverandering ten spijt. Dit omdat de bossen inwendig koeler zijn geworden nu er niet meer gehakt wordt. En ten slotte: planten en dieren laten zich niet zo maar wegpesten, net als mensen zijn ze weerbarstig. De befaamde ijstijdrelicten zijn hiervan een treffend voorbeeld.
Natuurlijk zijn ook allerlei voorbeelden aan te dragen die van het tegendeel getuigen. Het is het allemaal niet zo simpel, dát is nu juist wat ik wil zeggen. Zeker is dat er in ons land een heleboel soorten bijkomen. Laten we daar in ieder geval van genieten, op een terrasje, heerlijk in de zon.