Nieuws - 15 maart 2007

Klimaattopper VU kiest Wageningen

Prof Pier Vellinga, boegbeeld van het klimaatonderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam, is overgestapt naar Wageningen UR. Vellinga werkt sinds 1 maart voor Alterra en wordt daar leider van het kennisbasisprogramma Klimaat.

499_nieuws.jpg
Vellinga is ook beoogd trekker van het grote klimaatonderzoeksprogramma dat Wageningen UR samen met verschillende partners heeft ingediend voor financiering bij het Fonds Economische Structuurversterking. De regering neemt naar verwachting deze zomer een besluit over het programma. Dat zal zo’n 55 miljoen euro kosten.
Vellinga blijft één dag per week in Amsterdam werken. De milieuwetenschapper was tot vorig jaar decaan van de faculteit Aard- en levenswetenschappen van de VU. Gedurende zijn carrière bekleedde hij een groot aantal bestuurlijke functies. Hij is nu onder andere voorzitter van de Stichting Klimaat voor Ruimte, de stichting Natuur en Milieu en van het bestuur van het Nederlands Onderzoek der Zee (NIOZ).
Volgens Vellinga heeft Wageningen UR hem ‘veel te bieden’. ‘Aan de VU was klimaat één van de vijftien speerpunten, hier is het één van de drie.’ Wageningen UR en de VU hebben dinsdag 13 maart een samenwerkingsovereenkomst gesloten op het gebied van klimaatonderzoek. ‘Dat is belangrijk’, zegt Vellinga. ‘Het thema is zo veelomvattend, en ook in bijvoorbeeld Engeland gebeurt heel veel. Zelfs Wageningen heeft partners nodig om internationaal sterk te staan.’