Nieuws - 7 oktober 2014

Klimaatprijs voor Wageningse studenten

Afvalwater van Vietnamese dorpen hergebruiken om zo een bijdrage te leveren in de strijd tegen klimaatverandering. Met dit idee wonnen twee Wageningse studenten vorige week 25.000 euro op een klimaatwedstrijd.

Jelmer van Veen, masterstudent Internationaal Land- en waterbeheer, en Priska Prasetya, ex-student Urban Environmental Management deden mee aan de Climate Adaptation Business Challenge, een internationale wedstrijd waarbij studenten met ideeën komen rondom de aanpassing aan klimaatverandering. De twee ontwikkelden een plan om afvalwater van Vietnamese dorpen te zuiveren en vervolgens te hergebruiken voor de irrigatie van koffieplantages. Jelmer: ‘Vietnam is de tweede grootste koffieproducent in de wereld. Maar de watervoorraad in Vietnam is snel aan het slinken als gevolg van de klimaatverandering. Het land heeft dus groot belang bij een nieuwe bron van irrigatiewater.’ De studenten bedachten een concept waarbij het afvalwater in een speciaal station wordt gescheiden in compost en nutriëntenrijk irrigatiewater.

Het idee van Jelmer en Priska werd uit bijna tachtig inzendingen gekozen als beste voorstel. De prijs: 25.000 euro. Het prijzengeld kan zelfs nog verder oplopen, als het tweetal ook bij de hoofdfinale in Valencia in de prijzen valt. Met het geld willen Jelmer en Priska hun idee zo ver mogelijk uitwerken, totdat het project met hulp van investeerders uitgevoerd kan worden.

Lees meer hierover in de nieuwe Resource, die donderdag verschijnt.