Nieuws - 11 februari 2016

Klimaatonderzoek in guerrillagebied

tekst:
Amy Jansen

Wie? Zita Hegger, student Climate Studies
Wat? Masterthesis over tropical montane cloud forests
Waar? Chaméza, Colombia

‘Mijn onderzoeksgebied was heel apart, ik was een van de eerste buitenlanders die in Chaméza is geweest. Dit zal waarschijnlijk snel veranderen, aangezien zich oliebedrijven in de buurt aan het vestigen zijn, maar toch voelt het heel speciaal.

28-HeW3.jpg

Het boerendorpje Chaméza ligt in Colombia. Ik heb er onderzoek gedaan naar de werking van het watersysteem in een tropical montane cloud forest. Dat is een ecosysteem dat voorkomt in regenwouden in de bergen. Er is nu nog vrij weinig over bekend, terwijl die kennis heel handig is en van belang kan zijn voor de toekomst van de waterbeschikbaarheid van de boeren in de streek. Het gebrek aan kennis komt onder andere doordat onderzoek lastig is vanwege het guerrillageweld. Ik kon zelf ook een tijdje mijn onderzoeksgebied niet in, omdat er een guerrillastrijder was opgedoken. Dat was wel heel spannend. Gelukkig kon ik later gewoon verder werken.

28-HeW2.jpg

Mijn verblijf in het dorp was heel interessant. Het was duidelijk dat de mensen daar minder kennis hadden over de wereld dan wij. Tot mijn grote verbazing was er bijvoorbeeld iemand in het dorp die echt niet wist dat de wereld rond is. Hierdoor werd ik me heel bewust van de vanzelfsprekendheid van kennis. Ook was er heel veel bijgeloof: een tatoeage werd gezien als iets duivels. Toch waren sommige mensen in Chaméza bewonderingswaardig slim en inventief.

Ik heb in Chaméza koeien leren melken, geholpen met het bouwen van een huis en motor leren rijden. Zeker dat laatste kwam goed van pas, aangezien ik zo sneller naar de onderzoeksopstellingen kon komen. Ook heb ik met de motor een aantal ritjes gemaakt de bergen in tijdens zonsopgang. Dat was echt heel mooi om te zien.’