Nieuws - 24 mei 2007

Kleren maken de rector

We moeten trots zijn op onze rector. Hij is een man met visie. De man achter de universitaire vernieuwingen en ook van de bolletjesschema’s die onze onderzoekers eindelijk de juiste weg wijzen.
Hij is ook een man met flair, want wie heeft de durf om de saaie toga en baret in de kast te laten en onze gasten uit Oezbekistan te ontvangen in hun traditionele Oezbeekse kostuum met bijbehorende pet. Een gewone Nederlander verkleedt zich hooguit met Sinterklaas en onze zuiderlingen doen dat alleen tijdens het carnaval.

De verkleedpartij van de rector moet hier een academische traditie worden. Het mag niet bij één keer blijven. Daarom moet de rector kleedgeld krijgen of er moet een verhuurbedrijf van toneelkleding worden ingeschakeld, want iedere hoge buitenlandse en binnenlandse gast dient vanaf heden in traditioneel kostuum door de rector te worden ontvangen.
In zijn garderobe mag de Zeeuwse klederdracht zeker niet ontbreken. Je weet maar nooit of de miljoenensubsidie voor gekweekte tong zo niet gemakkelijker binnen is te halen. De cowboyhoed en de bolhoed horen er per definitie bij. Daar zijn Amerikanen en Engelsen nog steeds dol op. Moeilijker wordt het met zeer exotische hoogwaardigheidsbekleders. Maar een speer, een kralenketting en een lendendoek passen toch wel bij het figuur van de rector.
Echt lastig wordt het als er hoge Chinezen komen. De dracht van de volkspartij is natuurlijk helemaal uit. Een Mandarijnenuitrusting is fout. Maar een pak van Armani is nooit weg voor een rector met visie en flair.