Student
Nieuws

Kleren duurder? Dan gaat je collegegeld omhoog

Het collegegeld gaat met vijf euro extra omhoog. Dat komt omdat sokken, broeken, jurken en jassen iets duurder zijn dan gedacht.
Hoger Onderwijs Persbureau

© Marte Hofsteenge

Het was klein, maar wonderlijk nieuws. In juni konden we melden dat het collegegeld voor studiejaar 2019/’20 met slechts 18 euro zou stijgen. Zo stond het in de Staatscourant. Drie maanden later blijkt dat nieuwe tarief met nog eens 5 euro verhoogd.

Studenten zullen er vermoedelijk niet wakker van liggen, want 5 euro meer of minder maakt niet zoveel uit: het gaat om 42 cent per maand. Maar onder de streep is het toch een flink bedrag. Samen betalen de studenten 2 à 3 miljoen euro extra.

Benzine, kapper

Het ligt aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het wettelijke collegegeld stijgt mee met de consumentenprijsindex van het CBS. Met andere woorden, als de boodschappen, benzine en de kapper duurder worden, gaat ook het collegegeld omhoog.En deze keer bleken de kleren iets duurder dan aanvankelijk ingeschat. Dat heeft te maken met een nieuwe werkwijze. Vroeger gingen rapporteurs de kledingwinkels in en noteerden ze de prijzen, tegenwoordig schuimen ze de webshops af en kijken ze wat kleren online kosten. ‘Deze methode sluit aan bij het koopgedrag van de consument die steeds vaker kleding aanschaft bij webwinkels’, legt het CBS uit.Maar goed, nu blijken de kleren dus iets duurder dan gedacht en zijn de cijfers aangepast. Daardoor gaat het tarief voor een studie in het hoger onderwijs alsnog omhoog. In de wet staat nu eenmaal dat het tarief de prijsindex volgt.Mag dat zomaar, het tarief aanpassen? Ja hoor, zegt de Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens. ‘Als er een vergissing is gemaakt, dan mag je die herstellen. Dat doet het kabinet ruim van tevoren, dus je kunt niet zeggen dat studenten ernstig benadeeld zijn.’

Gebaar

Toch is het jammer, vindt voorzitter Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg. ‘Het lijkt een klein bedrag, maar het komt toch weer op de rekening van studenten. Het gaat ook om het gebaar: neem je de zorgen van studenten over hun financiën serieus?’

Geroutineerd somt hij de kosten op waar studenten tegenaan lopen: woonruimte wordt duurder, de rente op studieschulden stijgt, de btw op boodschappen gaat omhoog… ‘Het maakt dit kabinet kennelijk niet zoveel uit.’En als volgend jaar de boodschappen duurder worden door de verhoging van de btw, dan kun je op je vingers natellen dat ook het collegegeld weer zal stijgen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.