Organisatie - 23 oktober 2008

Klein boekje over kleine letters

Ik steek het kleinood in mijn zak. Het ringbandje prikt in mijn bil maar dat heb ik er graag voor over om thuis de geheime codes te ontcijferen die de voedingsindustrie in kleine letters op mijn eten zet.

nieuws_2534.jpg
Na een willekeurige greep in het keukenkastje bestudeer ik het etiket van een pot pindakaas. Wat zit daar nog meer in behalve pinda? Sojalecithine, meldt het etiket. Ik raadpleeg het boekje en loop meteen al vast. Want onder welk kopje valt dat? Glansmiddelen? Zuurteregelaars? Een pak EverGreen biedt uitkomst, want daarop staat dat sojalecithine een emulgator is. Dat is een stof die water en vet met elkaar laat mengen, lees ik op bladzijde 51 van het etikettenboekje, en zo voorkomt dat je eten gaat schiften. Logisch bij pindakaas. De combinatie EverGreen en schiften roept echter meer vragen op dan het kleine boekje kan beantwoorden.
Onderwijscoördinator Ralf Hartemink heeft ook niet de illusie dat hij volledig is. Hij kreeg van de organisatie van Food4you de vraag om iets te toen met etiketten. Het resultaat is een zakboekje voor leken, met allerlei handige weetjes over gezondheidsclaims, doorstraling en additieven. Trouwens, waar staan de E-nummers? ‘Zo’n lange lijst past er niet in’ zegt Hartemink. ‘En een nummer met een naam zegt weinig. Dan moet je ook uitleggen wat het stofje doet.’
Het is duidelijk: in een boekje op zakformaat past niet alles over eten. En als je het boekje hebt doorgenomen, vraag je je ook af of je wel alles wilt weten.