Student - 12 november 2009

Klappertandend wringt hij zijn zompige kleren uit

Twintig uur lang non-stop navigeren, mountainbiken, hardlopen en kanoën in barre weersomstandigheden. Een vrouwen- en een mannenteam van de Wageningse Studenten Alpen Club ‘Ibex’ deden mee aan de adventurerace ‘Battle of the SACs’ rondom Amersoort.

Alpinisten door modderplassen.
Het is vrijdag 23:30. Water stroomt met bakken uit de donkere lucht. Schuilend onder een poncho tekenen de vier leden van Wagenings team ‘Men in Tights' de zojuist verkregen coördinaten van de checkpoints op de kaart. Ze springen op hun mountainbike na vlug een mueslireep naar binnen te hebben gepropt. Het licht van hun hoofdlampjes verdwijnt in de vochtige verte.
In de klimhal kan het Wageningse damesteam ‘Klein und Gemein' een uurtje schuilen voor de regen terwijl ze klimopdrachten uitvoeren. Een uitgeput, drijfnat en knikkebollend ‘Klein und Gemein' meisje zit opgerold als een bolletje in een hoekje om warm te worden. Na een bekertje warme soep is het echter weer tijd om de koude regen in te gaan. Er is geen tijd te verliezen.
Modder
Tijdens de 10 kilometer lange kanotocht vallen twee racers genadeloos in het water als hun kano kapseist. Als natte honden kruipen ze de kant op. ‘Ach, we waren toch al nat.', zegt de ene tegen de andere terwijl hij klappertandend zijn zompige kleren uitwringt.
Dan volgt een zwaar mountainbikeparcours van elf kilometer. Na zo'n 100 kilometer fietsen, 25 kilometer hardlopen en 10 kilometer kanoën zijn de alpinisten nog niet kapot. Strak van de adrenaline zoeven ze met hun mountainbikes van steile, modderige hellingen door plassen van wel een halve meter diep.
Zonsondergang
Tijdens de 20 kilometer lange steptocht krijgt een van de ‘Men in Tights' last van een knieblessure. Omdat je alleen als volledig team kan finishen liggen ze uit de running. Terneergeslagen en verkleumd kijken ze elkaar aan. De drie anderen besluiten na een paar minuten op stukjes gedroogde mango te hebben gekauwd moedig om toch door te gaan tot de finish.
Drie teamleden van ‘Klein und Gemein' rillen van de kou terwijl ze ongeduldig wachten op een teamlid dat voor de derde keer haar lekke achterband repareert. Ondanks deze tegenslagen finishen de vier meiden, die al veertig uur wakker zijn en meer dan twintig uur daarvan non stop hebben gesport, na zonsondergang. Ze worden derde in het vrouwenklassement.