Nieuws - 4 oktober 2007

Kippenvlerkjes

Landbouwminister Gerda Verburg liet deze week weten dat bij de export van kippenvlerken en –ruggen naar Ghana geen sprake is van exportsubsidies of oneerlijke handel. En het zou de Ghanese overheid bovendien vrij staan om invoerrechten te heffen. Was de hele commotie over Nederlandse dumppraktijken dan een storm in een glas water?

Dr. Niek Koning, landbouweconoom bij Wageningen International en de leerstoelgroep Agrarische economie en plattelandsbeleid:
‘Het klinkt heel ernstig dat de goedkope kipdelen naar Ghana gaan en wij de luxe delen zelf houden. Toch zegt me dat niet zoveel. Het is een algemeen verschijnsel dat mensen met een dunne portemonnee minder luxe producten kopen dan mensen met een dikke portemonnee.
Op het verhaal dat Ghana de vrijheid heeft om invoerrechten te heffen, valt echter wel het nodige af te dingen. Toen enkele jaren geleden de Ghanese regering de invoertarieven op onder meer rijst wilde verhogen, meldde het IMF zich voor een gesprek. Ghana heeft daar een grote schuld, dus konden ze die hogere invoerrechten wel op hun buik schrijven. En bij de onderhandelingen rond een nieuwe handelsovereenkomst eist de Europese Unie juist dat Afrika de invoertarieven verlaagt. Ik heb niet het gevoel dat Den Haag in deze gevallen erg zijn best heeft gedaan om het IMF of Brussel op andere gedachten te brengen.
De minister heeft formeel gelijk als zij zegt dat er sinds 2003 geen subsidies meer worden verleend op pluimveevlees dat wordt uitgevoerd naar West-Afrika. Maar Brussel staat agrarische ondernemers nu bij met inkomenstoeslagen. Dat drukt de prijs van veevoer en zo pikt ook de pluimveesector een graantje mee. Marktverstoring is dus nog aan de orde van de dag: niet in de vorm van open dumping, maar dumping in een meer verkapte vorm.’