Nieuws - 25 augustus 2011

Kippen verdoven met magneten voor de slacht

Onderzoeker Bert Lambooij heeft een nieuwe methode getest om kippen te verdoven voor de slacht. Hij gebruikte snel ronddraaiende magnetische velden. De nieuwe methode is wellicht acceptabel voor rituele slachters.

kip_verdoven_DSCN2778.JPG
Lambooij zette kippen tussen twee zware magneten en liet de elektromagnetische velden van de  magneten snel ronddraaien. Daardoor draaide  het magnetische veld van de hersenen van de kippen tegengesteld rond en raakten ze bewusteloos. Deze ‘elektromagnetische stimulatie’ wordt al bij mensen gebruikt om depressieve patiënten te behandelen, maar dan draaien de magnetische velden minder snel rond. Lambooij leende het apparaat van een Brits bedrijf om te testen of je er kippen mee kunt verdoven voor de slacht.
‘Het kan’, is zijn conclusie, ‘we hebben het proof of principle geleverd.’ Om zeker te zijn van een goede en langdurige bedwelming, moeten de magneten nog wat sterker en moet de werkwijze nog verder worden ontwikkeld, zegt hij. Lambooij publiceerde de resultaten begin augustus in het tijdschrift Animal Welfare.
Het nieuwe aan deze methode is ‘dat je de verdoving van buiten opwekt’ en dat er geen ingrepen in het lichaam van het dier plaatsvinden, zegt Lambooij. Daarmee is deze methode wellicht acceptabel voor religieuze groeperingen die strenge voorschriften hanteren bij hun rituele slacht. Twee maanden geleden daagden joodse organisaties Wageningen UR nog voor de rechtbank, omdat Lambooij in een advies aan het ministerie van EL&I had gesteld dat onverdoofd slachten het dierenwelzijn aantast. De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met wetgeving die verdoofd slachten verplicht stelt.
Op dit moment worden de meeste kippen voor de slacht verdoofd in een waterbad waar stroom doorheen wordt geleid. Uit onderzoek is gebleken dat een deel van de kippen dan niet wordt verdoofd. Binnenkort komt een nieuwe methode in gebruik waarbij alleen de kop van de kip wordt verdoofd. De verdovingsmachine wordt momenteel in een slachthuis door de bouwer getest. Over deze methode publiceerde Lambooij vorig jaar. Of de methode met de magneten verder wordt ontwikkeld, is nog onduidelijk.  Er is wel belangstelling.