Student - 7 september 2006

Kippen nog steeds geen rust

Eindelijk, Reintje was bedwongen. De vos die de kippen van studentencomplex Droevendaal al een half jaar teisterde was in de val gelopen. Maar de rust was slechts van korte duur.

Begin juli liep de vos in een hinderlaag die de bewoners van Droef hadden opgezet. Maar het beest simpelweg afmaken ging de bewoners te ver. Ze besloten het dier ver weg weer los te laten. Op advies van de mensen van de dierenambulance, die Droef voor hulp had ingeroepen, werd het beest naar de andere kant van de snelweg A12 gebracht, omdat die barrière de vos zou verhinderen terug te keren naar Droef.
Maar anderhalve week later leek Reintje toch de weg naar het kippenparadijs terug te hebben gevonden. ‘Ik werd ’s ochtends heel vroeg wakker. De kippen van de overburen gilden moord en brand’, vertelt Merijn Biemans van complex 69. Hij sprong uit zijn bed om de vos weg te jagen. ‘Maar hij was hongerig en kwam steeds weer terug.’ Na lang volhouden vluchtte het beest uiteindelijk toch. Wonderbaarlijk genoeg is er sindsdien geen vos meer gezien. De kip die al was toegetakeld is twee weken later alsnog aan zijn verwondingen overleden. Overigens blijft het de vraag of het wel om dezelfde vos gaat. De bewoners vermoeden van wel.
Ondanks de afwezigheid van de vos kunnen de kippen nog niet vrij buiten rondscharrelen. Per 1 september is de afschermplicht ingegaan vanwege de vogelpest. ‘Belachelijk’, vindt Merijn. ‘Nederland is het enige land met deze plicht. De kans dat de arme kippen het oplopen is zo klein.’ / Laurien Holtjer