Nieuws - 15 november 2007

Kip met thermometer regelt stalklimaat

Kippen kunnen zelf de thermostaat in de stal helpen regelen. De Animal Sciences Group werkt aan een thermometer die voortdurend de temperatuur van de kip doorgeeft aan een klimaatcomputer.
Het is lastig om de temperatuur in een pluimveestal optimaal te regelen, zegt ir. Bert Ipema, projectleider ASG Veehouderij. Als de boer precieze informatie heeft over de temperatuur van de kip, dan kan hij daar het klimaat in de stal beter op afstemmen. De eerste kippen met een minithermometer op het lijf lopen binnenkort in de stallen.
De kipthermometer is een nieuw onderdeel van onderzoek naar het gebruik van energiezuinige draadloze sensornetwerken in de veehouderij. Vorige week presenteerden ASG en Alterra de eerste ervaringen met zo’n netwerk bij koeien. Melkveehouders en natuurbeheerders kunnen met het systeem informatie krijgen over dieren die buiten lopen. Gegevens over de activiteiten van de dieren worden omgezet in signalen die van belang zijn voor hun eigenaars, bijvoorbeeld of een dier gaat afkalven, ziek is of rijp is voor inseminatie. De techniek kan ook geschikt gemaakt worden om dieren binnen een afgebakend terrein te houden zonder afrasteringen te gebruiken, wat vooral voor natuurbeheerders interessant is.