Wetenschap - 15 mei 2008

Kinderen weten wat gezond is

Sommige kinderen denken dat biefstuk van de kip komt en dat er in Nederland sinaasappels groeien. Maar dat melk van koeien komt en groenten gezond zijn, is er goed ingehamerd bij de Nederlandse schooljeugd, blijkt uit onderzoek van het LEI. Toch kiezen kinderen daarom niet vaker voor gezonde voeding.

nieuws_2156.jpg
Het LEI onderzocht bij ruim vijfhonderd schoolkinderen tussen de acht en twaalf jaar hun kennis over de herkomst en gezondheid van voedsel. Ze blijken redelijk goed te weten waar hun eten vandaan komt en of het gezond is. Bijna alle kinderen weten dat chocolademelk niet van een bruine koe komt en dat een banaan gezonder is dan een softijsje. Minder weten ze over hoe je met eten moet omgaan – hoe lang yoghurt in de ijskast houdbaar blijft bijvoorbeeld – en over dierenwelzijn.
Een relatie tussen al die kennis en eetgedrag ontbreekt echter. Kinderen kiezen niet voor eten omdat het gezond is, maar omdat het lekker ruikt en er lekker uitziet. Ook blijken kinderen van die leeftijd minder te zeggen te hebben over wat ze eten dan verwacht. Ouders bepalen nog in grote mate wat basisschoolkinderen eten.
Het ministerie van LNV hoopt kinderen met zogenoemde Smaaklessen interesse en kennis over voedsel bij te brengen, en ze aan te zetten tot bewuster kiezen. Dat werkt ook wel, want kinderen die Smaaklessen kregen hebben meer interesse in en kennis van voedsel, bleek uit het onderzoek. Dat ze bewuster kiezen werd echter niet aangetoond. ‘Het kan zijn dat kinderen dit pas gaan doen als ze volwassen worden’, zegt onderzoeker drs. Gemma Tacken.