Organisatie - 15 maart 2007

Kinderen krijgen tijdens je studie?

Weg met de zorgeloze lummeljaren en het wilde uitgaansleven. Nederlandse jongeren moeten voortaan al tijdens hun studie aan kinderen beginnen, vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Die adviseert de overheid om zwangerschap onder studenten te stimuleren met speciale voorzieningen. Baren op jonge leeftijd verkleint immers de kans op complicaties. Goed plan?

127_opinie_0.jpg
Mignon Gelissen, gestopt met haar studie omdat ze zwanger was, wil liever niet op de foto
‘De overheid moet zich niet bemoeien met dit soort keuzes. Er wordt al van alle kanten aan vrouwen getrokken. We moeten studeren, carrière maken en nu ook zwanger worden. Maar als je een kind krijgt, verandert alles.
Ik raakte zwanger in mijn tweede studiejaar Bos- en natuurbeheer. Ik was toen 27. Vijf maanden geleden ben ik bevallen van een dochter. Ik ben alleenstaand en plotseling was ik verantwoordelijk voor een kind. Het draaide niet meer om mij. Nog voor ik was uitgerekend ben ik gestopt met mijn studie. Ik vind dat ik als ouder verantwoordelijk ben. In een crèche wil ik haar niet droppen.
Ik liep nog wel met een dikke buik in de collegezalen rond. Ik dacht: ik maak nog snel mijn verslagen af en dan is het vakantie. Maar daar was ik niet toe in staat. Mijn concentratievermogen daalde. Na een paar bladzijden lezen had ik mijn aandacht er al niet meer bij. Ik besloot voor mijn kind te gaan en gewoon te gaan genieten.’

Anne Doorneweert, afgestudeerd in 2005, kreeg tijdens haar studie Zoötechniek een dochter[img]
‘Ik was 25 toen ze werd geboren en ik heb er goede herinneringen aan. Als moeder is het altijd zoeken naar voldoende rust; voor thuis, jezelf, je relatie. Nu ik werk en zwanger ben van een tweede kind weet ik zeker dat je daar tijdens je studie meer mogelijkheden voor hebt.
Tijdens je studie gaat kinderen krijgen van je eigen tijd, zonder betaald zwangerschapsverlof. Maar ik kon toen wel mijn rust pakken en kreeg veel begrip van docenten. Je kunt de tijd waarin je normaal je roes uitslaapt ook anders gebruiken.
Medisch is er misschien ook wel een argument voor vroegere zwangerschappen. Mijn kind lag met haar gezicht de verkeerde kant op en omdat ik jong en sterk was, heb ik het toch zelf ter wereld kunnen brengen.
Uiteindelijk heb ik wel bijna twee jaar langer over mijn studie gedaan, maar ik had door een andere studie en een jaar werken al eerder vertraging opgelopen. Ik heb echter wel een goed verhaal, en ik denk dat je een werkgever toch wel overtuigt als je gemotiveerd bent.’

José Lagerwei, derdejaars Bos- en natuurbeheer aan Van Hall Larenstein Velp, single, geen kinderen[img]
‘Kinderen krijgen is je eigen keus en je eigen verantwoordelijkheid, ik vind niet er vanuit de studie allemaal toeren uitgehaald moeten worden om het te promoten. Een kind tijdens je studie is gewoon niet praktisch. Dus kies maar tussen studie en kind, zou ik zeggen. Wel zijn er natuurlijk uitzonderingsgevallen, als het een ongelukje is, waarbij er wel mogelijkheid voor extra hulp moet zijn. Ikzelf begin er in elk geval niet aan tijdens mijn studie. Alles op z’n tijd.’

Jelle Dijkstra, eerstejaars Tuin- en landschapsinrichting aan Van Hall Larenstein Velp, heeft een dochter van drie[img]
‘Mijn vriendin en ik studeren allebei en we hebben een dochtertje van drie. Huisvesting is voor ons geen probleem, mijn ouders hebben een rijtjeshuis in Velp voor ons gekocht. Ik word sowieso flink gesponsord door mijn ouders, anders zou ik het niet redden. Ik klus wel eens wat bij als hovenier, maar voor een echte bijbaan heb ik geen tijd.
Je krijgt wel meer studiefinanciering als je een kind hebt, maar dan moet je het nog met zevenhonderd euro doen met z’n drieën. En je hebt heel veel kosten. De studie is al duur, maar we moeten ook vijf dagen kinderopvang betalen elke week, dat is behoorlijk prijzig. Zonder geld van mijn ouders zou het niet kunnen.
Als ze het voor studenten mogelijk willen maken om kinderen te hebben, moet er heel wat gebeuren. Je zou dan superveel geld van de overheid moeten krijgen, dat lijkt me onwaarschijnlijk. Ik zou het anderen ook niet echt aanraden. Bij ons was het een verrassing. Nu ben ik heel gelukkig met mijn dochter, maar als ik kon kiezen had ik hetzelfde kind liever na mijn studie gekregen.’

Jeroen Rijnierse, zevendejaars Leisure, Tourism and Environment aan Wageningen Universiteit, woont samen met zijn pasafgestudeerde vriendin[img]
‘Ik vind het een belachelijk idee. Je studie is niet alleen om te studeren maar ook om jezelf te ontwikkelen. Als studentes nu kinderen nemen, is de kans groot dat ze hun studie tijdelijk stil zetten om voor het kind te zorgen. Vaak ontstaat volgens mij ook snel de wens voor een tweede kind. Ik vraag me af hoe groot de kans is dat studentes de studie weer oppakken. Volgens mij verdwijnt de motivatie om verder te studeren. Ik zie het zo gebeuren dat op deze manier het ouderwetse rollenpatroon in de hand wordt gewerkt waarin moeders thuis zit en de vader werkt.
Wij willen wel kinderen, maar we willen eerst onze studie afmaken en daarna nog even genieten van het feit dat we eindelijk wat meer te besteden hebben. Kijk, ik wil ook geen oude vader worden, maar kom op zeg, ik wil ook nog even samen genieten en reizen. Als we eenmaal kinderen hebben, zullen we niet zomaar meer een dure vakantie nemen.
Bovendien denk ik dat het een dure grap is om maatregelen zoals betere huisvesting te regelen. Nu is het in Wageningen al lastig om van een Idealiskamertje door te stromen naar een huis.’