Nieuws - 19 maart 2012

Kievit Binnenveld is er snel bEI

Het eerste kievitsei in het Binnenveld is gevonden. Bij de Hoge Born, op grond van Wageningen UR. Maar het gaat slecht met de kieviten.

kievitsei.JPG
Hans van der Velde uit Bennekom streek donderdag 15 maart met de eer. Net na de middag vond hij een nestje met vier mooie gespikkelde kievitseieren. 'Vier tegelijk, een volledig nest dus, dat is wel bijzonder. Eigenlijk ongekend', zegt de ervaren vrijwilliger van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost over zijn vondst.
Vroege vogel
Vier eieren, dat betekent dat de kievit al even bezig was, zegt vrijwilligerscoordinator Henk van Paassen. 'Terugrekenend moet het eerste van die vier eieren dan op 11 maart zijn gelegd. Dat is twee dagen nadat het eerste kieivitsei in Nederland werd gevonden in het Friese Oudehaske. Dit was dus een hele vroege kievit. Er komt een dag dat het eerste kievitsei van Nederland in het Binnenveld wordt gevonden.'Dat een vrijwilliger van de WBO het eerste ei vindt, is niet toevallig. Vrijwilligers beschermen al twintig jaar de weidevogels in het Binnenveld en zitten er als het ware met de neus bovenop. Van der Velde neemt zo'n 23 hectare van het Binnenveld voor zijn rekening. Hij spot nesten en markeert de plek met een stok. Opdat boeren met hun zware landbouwwerktuigen de broedsels niet pletten. Bescherming staat dus voorop, ook al is het elk jaar wel een sport om het eerste ei te vinden.
Slecht
Het gaat overigens slecht met de kieviten, zegt Van Paassen. Elders in het land zijn meldingen dat er dit jaar de helft minder kieviten zijn dan vorig jaar. 'Of dat hier ook zo is, kan ik nog niet zeggen. Maar we hebben wel steeds minder nesten. Vorig jaar nam het aantal van 300 tot 225 nesten in ons deel van het Binnenveld.  Dat is een kwart minder, dus er is wel wat aan de hand.' Volgens Van Paassen komt dat deels door het droge voorjaar. 'Weidevogels houden van een natte ondergrond.'
Van der Velde krijgt overigens geen oorkonde. Van Paassen: 'Daar doen wij niet aan. Het gaat ons om de eer en een vermelding in de boeken.' En een plaatje met de wethouder. De Wageningse wethouder Michiel Uytdehaag kwam op verzoek even kijken bij het nest met de eieren.