Nieuws - 9 januari 2018

Kieskompas ook in het Engels

tekst:
Linda van der Nat

Tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen is het Wageningse Kieskompas, een digitale stemhulp, ook in het Engels beschikbaar. Connect Wageningen, dat voor het eerst mee doet aan de verkiezingen, had hierom gevraagd.

© Shutterstock

Wageningen heeft een hoog percentage internationale inwoners. In het academisch jaar 2015/2016 telde de universiteit bijna 2400 internationale studenten uit EU-landen. Een groot deel van hen is ook stemgerechtigd, zegt Rani Temmink van Connect Wageningen, aangezien je als EU-burger mag stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen als je achttien jaar of ouder bent en in een Nederlandse gemeente ingeschreven staat.

Inclusiviteit
‘Wij zijn van mening dat wanneer je volgens de wet stemgerechtigd bent, je dat recht ook moeten kunnen uitoefenen, ook al woon je maar voor een korte tijd in Wageningen’, aldus de oud-student International Development Studies. 'De internationale studenten, promovendi, medewerkers en expats hebben die mogelijkheid niet, omdat ze geen Nederlands kunnen lezen.' Daarom verzocht de politieke partij de gemeente het Kieskompas te vertalen naar het Engels. Temmink: ‘Op die manier vergroten we de inclusiviteit en hopelijk ook de stembusgang.’

De gemeente reageerde positief. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zijn de stellingen en de uitleg van het Kieskompas zowel in het Nederlands als in het Engels te lezen. De verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen worden niet vertaald, tenzij de partijen daar zelf toe besluiten.

Stimulerend
Temmink is blij met de beslissing van de gemeente. ‘Ik kom uit een diplomatengezin en heb mijn hele leven in het buitenland gewoond. Ik weet dus als geen ander hoe belangrijk het is voor nieuwkomers om zich thuis te voelen. Voor internationale inwoners van Wageningen zal dit heel stimulerend zijn voor hun band met de stad.’

Naast Connect Wageningen schreven studentenvakbond SAW, studentenraadspartij S&I, IxESN, ISOW, studentenvereniging Ceres, de verenigingen voor studenten uit Thailand, Indonesië en Afrikaanse landen en de PhD-programmacoördinator van onderzoeksschool PE&RC (Production Ecology & Resource Conservation) mee aan het verzoek.

Lees meer: