Nieuws - 1 januari 1970

Kies de Grootste Wageninger

Na tien portretten van grote Wageningers is het woord nu aan de Wb-lezer.
Stem op de kandidaat (m/v) die de titel Grootste Wageninger aller tijden verdient. Onder stemmers wordt een etentje in Hotel De Wereld verloot.

Het is ‘vergelijken van appels en peren’ en ‘dat krijg je er nou van’. Kritiek is er de afgelopen tijd genoeg geweest op de vloed aan Grootste-verkiezingen die over Nederland spoelde. Ook de verkiezing van de Grootste Wageninger was geïnspireerd op de BBC-serie ‘The Greatest Britton’ en wilde de oermenselijke drang om hitlijstjes te maken, gebruiken voor een nobel doel: de verdiensten van een aantal kopstukken aan de vergetelheid ontrekken en het Wageningse wetenschapswerk een historisch kader meegeven.
Een jury onder voorzitterschap van oud-rector Cees Karssen selecteerde begin oktober tien kandidaten uit de ruim dertig namen die Wb-lezers instuurden na een oproep in juni. Een bonte verzameling, die een bruikbare dwarsdoorsnede van de Wageningse groten vormt. Alle typisch Wageningse disciplines zijn erin terug te vinden. Maar de kandidatenlijst toont ook aan dat het ontbreken van algemeen bekende boegbeelden niet een recent Wagenings probleem is.
Opvallend is ook dat vooroorlogse vertegenwoordigers (Blaauw, Broekema, Pitsch, Ritzema Bos en Van Uven) ontbreken, evenals de enige Wageningse genomineerde voor de Nobelprijs (Grijns). Ook politici (Braks, Rabbinge, Veerman, en Voorhoeve) of bedrijfsbonzen (Bakker en Vuursteen) haalden de eindstrijd niet. De meeste geselecteerden zijn onderzoekers (Hautvast, Politiek, Hofstee, Slicher van Bath, Visser, De Wilde en De Wit) die aan schoolvorming hebben gedaan of bijzondere wetenschappelijke (Koornneef) of maatschappelijke (Fresco, Hofstee, De Vries) verdiensten hebben.
Voor kiezers die er behoefte aan hebben hun stem te baseren op harde cijfers (hoewel die ook in historische context gezien moeten worden) presenteren we de wetenschappelijke impact van de betrokkenen in het aantal begeleide promovendi en citaties (zie tabel).
Stemmen kunnen worden uitgebracht tot en met vrijdag 10 december, met het stemformulier in Wb of op het online stemformulier.
In Wb 37, van 16 december aanstaande wordt de winnaar van de titel Grootste Wageninger bekendgemaakt.
De verkiezing van de Grootste Wageninger vormt het afscheidsproject van de nu al legendarische journalist Lydia Wubbenhorst, die 25 jaar aan Wb verbonden is geweest.

Gert van Maanenen Lydia Wubbenhorst Genomineerden met aantal promovendi en citaties: Naam: aantal promovendi
(bron: bibliotheek) aantal citaties
(bron:ISS) Louise Fresco 12 444 Jo Hautvast 74 4956 Evert Willem Hofstee 20 190
Maarten Koornneef 16 8135 Rommert Politiek 26 352 Bernard Slicher van Bath 4 639 Mien Visser 1 0 Egbert de Vries 0 72 Jan de Wilde 52 1656 Cees de Wit 30 3167