Nieuws - 9 oktober 2019

Kever krijgt verwarrend en verrassend licht

tekst:
Willem Andrée

Een onalledaags beeld: hoogleraar Ecologie en Waterkwaliteit Marten Scheffer stond vanmiddag tot buikhoogte in de vijver tussen Orion en Forum. Hij werkte daar aan een nieuwe lichtdimensie rondom de kever.

De kever is er al langer. Net als het geluid bij dit kunstwerk Must Leave dat te horen is als je over de zogenoemde Dreambridge loopt. ‘In de omgeving van de brug word je ondergedompeld in een klanklandschap waar je rustig van wordt, dat je betovert en dat altijd anders is’, zegt Scheffer vanuit de vijver. ‘Nu hoor je bijvoorbeeld een roodborstje, dat zingt in strofes, nooit hetzelfde. Of je hoort een harp. Het geluid wordt aangestuurd door de windsnelheid, die we realtime meten dankzij de hulp van collega’s van Meteorologie en Luchtkwaliteit. Of soms hoor je kikkers die reageren op elkaar. En je kunt de kever ook 24 uur per dag zien, via de camera die boven de brug hangt. Oud-studenten uit bijvoorbeeld China kunnen af en toe nog meekijken in Wageningen.’

Nachtillusies
Nu komt er dus licht bij; een nieuwe dimensie aldus Scheffer. ‘Nachtillusies. Een soort vallende sterren boven en onder water. Het wordt heel subtiel. Het idee is dat alles anders blijft, je ziet niet wat boven of onder water is. Het is verwarrend en verrassend.’ De hoogleraar krijgt hulp van de Deense “knutselaar” en kunstenaar Vagn Iversen. Komende zondag 13 oktober moet de boel draaiende zijn.