Nieuws - 4 december 2012

Keuzegids: Wageningen blijft sterk

Wageningen UR heeft nog steeds Nederlands beste onderwijs, schrijft de keuzegids 2013. Ook individuele opleidingen scoren uitstekend.

Forum_is_geweldig.jpg
Het is al bijna een decembertraditie: de keuzegids bekent dat Wageningen UR het beste bachelor-onderwijs heeft van Nederland. Ook dit jaar staat de WUR met een score van 72 uit 100 aan kop. Eerste achtervolger is de Open Universiteit (OU) die 69,5 laat optekenen. Nummer drie Eindhoven zakte van 66 punten naar 64,5. Het slechtst scoorden de Amsterdamse universiteiten, terwijl Nijmegen de beste brede universiteit is.
Goede scores dus voor ‘kleintjes' als WUR en OU. De keuzegids memoreert daarom nog eens de voordelen van de kleinschaligheid: ‘De laatste jaren hanteren ze [red: WUR] een perfecte mix van aantrekkelijke en kleinschalige opleidingen (gemiddeld 55 eerstejaars per opleiding), intensieve begeleiding, prima faciliteiten.'
Ook individuele bachelors scoren uitstekend ten opzichte van de concurrentie (zie overzicht onder). Van de zeven geteste opleidingen met concurrentie werd er slechts één niet als beste van haar soort bestempeld. Voor het merendeel was overigens geen vergelijking mogelijk omdat bachelors alleen in Wageningen worden aangeboden. Opvallende oordelen zijn dit jaar plantenwetenschappen met 98 (van 90) en ook biologie is ongeveer naar 90 vanaf 80. Agrotechnologie is na een score van 98 vorig jaar weer terug op aarde met 88.
De keuzegids weegt drie soorten informatie mee. Subjectieve studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), rapporten van de accreditatieorganisatie NVAO en objectieve getallen, zoals slagingspercentages.
Opleidingen met concurrentie in andere steden (positie tussen haakjes):
90 Biologie (1)
86 Moleculaire levenswetenschappen (1)
82 Toegepaste communicatiewetenschap (1)
82 Milieuwetenschappen (1)
78 Algemene gezondheidswetenschappen (1)
72 Landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning (1)
70 Economie en beleid (2)
Opleidingen uniek voor Wageningen UR:
98 Plantenwetenschappen
88 Agrotechnologie
82 Bodem, water en atmosfeer
82 Bos- en natuurbeheer
78 Biotechnologie
78 Levensmiddelentechnologie
78 Voeding en gezondheid
76 Dierwetenschappen
72 Internationale ontwikkelingsstudies
66 Bedrijfs- en consumentenwetenschappen
66 Internationaal land- en waterbeheer