Nieuws - 15 november 2016

Keuzegids: 17 topopleidingen aan WUR

tekst:
Marijn Flipse

Wageningen University & Research is voor de twaalfde keer op rij gekozen tot beste universiteit van Nederland door www.keuzegids.nl. Daarnaast zijn 17 van de 19 Wageningse bacheloropleidingen verkozen tot topopleiding. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar, toen had WUR 15 topopleidingen.

'Er zijn in Nederland ongeveer 400 universitaire bacheloropleidingen, 58 daarvan worden topopleidingen genoemd. Als je topopleiding bent, dan steek je met kop en schouders boven alle andere opleidingen uit. 17 van onze 19 bacheloropleidingen hebben deze titel gekregen. Dat betekent dat bijna een derde van alle topopleidingen in Nederland opleidingen van onze universiteit zijn. Internationale ontwikkelingsstudies en Economie en beleid zijn dit jaar ook een topopleiding geworden’, zegt Hermien Miltenburg, relatiemarketeer en oudervoorlichter aan WUR. De Keuzegids deelt voor het vijfde jaar op rij het keurmerk topopleiding uit. Twintig opleidingen zitten er al die jaren al bij, twaalf daarvan zitten in Wageningen.

Bijna een derde van alle topopleidingen in Nederland zijn opleidingen van onze universiteit
Hermien Miltenburg, relatiemarketeer en oudervoorlichter

Wageningen University is volgens de Keuzegids wederom op nummer 1 terechtgekomen vanwege de persoonlijke en kleinschalige begeleiding. ’Uit het onderzoek komt naar voren dat wij goed onderwijs en goed onderzoek kunnen combineren. Ons profiel is breder dan alleen landbouw, er zijn opleidingen in communicatie, management, economie en toerisme. Veel van deze opleidingen behoren nu ook tot de topopleidingen’, zegt Miltenburg. WUR scoort ook hoog vanwege het internationale karakter. ‘Er zijn bij ons veel studenten en medewerkers uit alle hoeken van de wereld. Die internationale context past natuurlijk erg goed bij ons aandachtsgebied, want wat wij doen op de WUR stopt niet bij de grenzen van Nederland.’

'Onze docenten besteden veel tijd aan persoonlijk contact met de studenten, ik denk dat het de voornaamste reden is waarom we als universiteit, ondanks de groei, al jaren op die eerste positie blijven staan. De docenten in Wageningen zijn erg benaderbaar en dat is toch wel de instelling hier merk ik. Docenten zijn altijd bereid om studenten te helpen en daar ben ik erg trots op', aldus directeur Tiny van Boekel van het Onderwijs Instituut (OWI).

Onze docenten besteden veel tijd aan persoonlijk contact met de studenten
Tiny van Boekel, directeur Onderwijs Instituut (OWI)

Er zijn natuurlijk ook minpuntjes volgens de Keuzegids. ‘Er zijn nergens zo weinig vrouwelijke hoogleraren als in Wageningen. Met Jet Bussemaker is afgesproken dat het aantal in 2020 moet zijn gestegen naar 25 procent. Dat ligt nu op ongeveer 15 procent. Daarnaast hebben we geen treinstation en we hebben als enige studentenstad geen H&M’, zegt Miltenburg met een glimlach.

In de Keuzegids staat inhoudelijke informatie over alle opleidingen in Nederland. Niet alleen
de opleidingen worden vergeleken, er wordt ook gekeken naar de universiteiten. ‘Er wordt enerzijds gekeken naar de studenttevredenheid, maar er wordt ook gekeken naar de accreditatie van de Nederlands - Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Deze organisatie waarborgt de kwaliteit van het onderwijs’, vertelt Miltenburg.