Wetenschap - 21 november 2014

Kennismakelaar uit Benin krijgt lintje

tekst:
Albert Sikkema
2

Hij werkte dertig jaar lang samen met Wageningen UR en het ministerie van Buitenlandse Zaken, en bleek het ideale oliemannetje tijdens onderzoeksprojecten in West-Afrika. Daarom kreeg de Beninees Dominique Hounkonnou vandaag een koninklijke onderscheiding in Wageningen.

Hij is een kei om moeilijke onderhandelingen met internationale organisaties, lokale hoogwaardigheidsbekleders en formele ambtenaren tot een goed einde te brengen. ‘Hij weet als geen ander complexe interacties in West-Afrika te analyseren en te masseren om resultaat te boeken.’ Daarbij was hij 100% onkreukbaar en betrouwbaar, aldus Niels Röling, emeritus hoogleraar Kennis, Technologie en Innovatie.

Röling diende het verzoek in bij de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken om Dominique Hounkonnou een lintje te geven. Dat verzoek werd ondersteund door meerdere Nederlandse diplomaten en leidt ertoe dat Hounkonnou vandaag is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De Beninees was de afgelopen twaalf jaar mede-coördinator van het Convergence of Sciences-programma van Wageningen UR in West-Afrika. In dit programma werkten Wageningse maatschappij- , milieu- en plantenwetenschappers samen met lokale instellingen om de positie van kleinschalige boeren in West-Afrika te versterken. Dit programma richtte zich aanvankelijk op kennisontwikkeling voor voedselketens, maar verschoof daarna de aandacht naar de maatschappelijke omstandigheden om de kleine boeren te ondersteunen in Benin, Ghana en Mali. Daarbij bleek Hounkonnou de verbindende schakel tussen de lokale onderzoekers, internationale begeleiders, lokale politici, nationale ambtenaren en internationale NGO’s. ‘Hij heeft zich ook ingezet voor Nederlandse resultaten, soms al voordat de Nederlanders door hadden wat er speelde’, schrijft Röling in zijn verzoek aan de minister.

Hounkonnou kent Wageningen UR al 30 jaar. Hij werkte 12 jaar bij het Centre Technique Agricole (CTA), een in Wageningen gevestigd internationaal landbouwinstituut in. Hij zegde zijn baan bij het CTA op omdat het instituut volgens hem te weinig resultaten leverde in Afrikaanse dorpen en promoveerde daarna in Wageningen op succesvolle bevolkingsinitiatieven voor dorpsontwikkeling. Sindsdien is hij consultant voor jonge Afrikaanse ondernemers en ontwikkelingsprojecten.     

Re:acties 2

  • Jan Vlaar

    Ik ben heel blij dat dit gelukt is. Dominique is een bijzonder mens die zich inzette voor nog meer lovenswaardige doelen in zijn eigen land; te veel om op te noemen. Daarnaast een erg prettig mens om mee te werken. Blij dat we dit hebben kunnen vertalen in een concreet gezamenlijk bedankje.

    Reageer
  • Bart de Steenhuijsen Piters

    Geweldig goed idee om Dominique te onderscheiden! Behalve dat hij het verdient, siert het ook de WUR dat dit erkend en bekend werd. Daarmee is het een voorbeeld voor veel instellingen in Nederland die internationaal opereren en hun successen danken aan hun buitenlandse partners.

    Reageer

Re:ageer