Nieuws - 10 oktober 2002

Kenniseenheid viert tevreden dierendag

Kenniseenheid viert tevreden dierendag

De kenniseenheid Dier is tevreden over de synergie die is ontstaan door de bestuurlijke fusie van het departement Dierwetenschappen, ID-Lelystad, RIVO en het Praktijkonderzoek Veehouderij. "Naast alle formele samenwerkingsprojecten is het opvallend dat alleen het bestaan van de kenniseenheid al zorgt voor spontane koppelvorming tussen onderzoekers", zei prof. Pim Brascamp, directeur wetenschap van de kenniseenheid Dier, afgelopen vrijdag tijdens de 'Kenniseenheid Dierendag'.

"Waarover ik nog niet tevreden ben is ons optreden bij grote programma's als het Zesde Kaderprogramma van de EU, NWO-Genomics en ICES-KIS. Dat kan en moet beter. Samenwerken is altijd goed, maar het moet ook brood op de plank brengen."

Het thema van de jaarlijkse informele bijeenkomst van de kenniseenheid was domesticatie en met name de vraag 'hoe wild zijn onze huisdieren?'. Zo'n 150 medewerkers waren naar het Junglerestaurant van Ouwehands Dierenpark in Rhenen afgereisd, waaronder - ondanks het afketsen van de vorming van een interfaculteit - ook 35 collega's van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde. Gastspreker prof. Jaap Koolhaas, hoogleraar gedragsfysiologie in Groningen, legde zijn gehoor uit dat onze huisdieren een nogal selecte steekproef zijn uit de wilde populatie. Volgens de gedragsfysioloog bestaan populaties van nature uit agressieve en reactieve dieren en zorgt het mengsel van deze twee typen voor sociale stabiliteit. Koolhaas: "We vinden steeds meer aanwijzingen voor de stelling dat gedrags- en fysiologische eigenschappen sterk aan elkaar gebonden zijn. Daardoor levert een verdere selectie op bepaalde gewenste eigenschappen bij huisdieren vaak een ernstige reductie in het aanpassingsvermogen van de dieren op. Veel problemen met landbouwhuisdieren hebben daarmee te maken". Als voorbeelden noemt hij het kannibalistische verenpikgedrag bij sommige legkiprassen en de stressgevoeligheid van vleesvarkens. "Vleesvarkens zitten fysiologische aan het plafond, waardoor geen goede stressrespons meer mogelijk is", aldus Koolhaas.

Als bestuurlijk advies aan de kenniseenheid Dier wilde Koolhaas nog wel kwijt dat 'je nooit stabiliteit krijgt als je alleen maar ambitieuze mensen in de top benoemt'. Volgens Brascamp zat het daarmee wel goed. | G.v.M.