Nieuws - 7 oktober 2011

Kennisdeal met Chileense overheid

Wageningen UR ontvangt samen met Chileense kennispartners 17 miljoen dollar van de Chileense overheid voor voedingsonderzoek.

Chile-Valparaiso_Flickr_PJFurlong06-300x225.jpg
Met zes Chileense kennisinstellingen en acht bedrijven richt Wageningen UR het instituut ICEFood op, dat de innovatiekracht van de Chileense voedingsbedrijven moet vergroten. Chili is de grootste fruitexporteur ter wereld, de een na grootste exporteur van zalm en belangrijk wijnproducent. Naast het verder versterken van die gebieden wil Chili haar levensmiddelenindustrie innoveren en meer toegevoegde waarde creëren. Zo wil het land bijvoorbeeld de productieketens van avocado en quinoa verbeteren.
Daartoe richt Wageningen UR samen met Chileense kennispartners ICEFood op, het International Centre of Excellence for the Food Industry in Chile. Het is een virtueel instituut, met een klein bureau in Chili en onderzoekers in zowel Chili als Wageningen. Ze richten zich bij hun onderzoek op voeding en gezondheid, voedselveiligheid, logistiek en kwaliteitsbehoud van fruit, en consumentengedrag.
Met de onderzoeksamenwerking is in totaal 43 miljoen dollar gemoeid, met een looptijd van tien jaar. De Chileense overheid steekt 17 miljoen dollar in dit centrum. Wageningen UR draagt 16 miljoen dollar bij aan onderzoek. ‘Dat is lopend of binnenkort te starten onderzoek dat al is bekostigd door bijvoorbeeld de EU of Nederlandse fondsen', zegt Peter Zuurbier, beoogd directeur van ICEFood. De Chileense kennispartners steken samen 7 miljoen aan onderzoeksprojecten in de samenwerking en het Chileense bedrijfsleven draagt 3 miljoen bij.
De overeenkomst is een uitvloeisel van het bezoek van de Chileense president Michelle Bachellet aan Wageningen in 2009. Toen werd Wageningen UR aangemerkt als preferred partner. Daarna zijn de samenwerkingsconstructie, deelnemers, onderzoekslijnen en projecten verder uitgewerkt. Zuurbier, directeur van het Latin America Office van Wageningen UR, is inmiddels verhuisd van het Braziliaanse Sao Paulo naar het Chileense Santiago. Het office van Wageningen UR in Brazilie wordt voortgezet door Stephanie Ruiter.