Nieuws - 6 september 2007

‘Kennis uit praktijk leidt tot vernieuwing’

Niet het gedachtegoed van wetenschappers of onderzoekers, maar de kennis uit de praktijk leidt tot vernieuwing. Melkveehouders moeten de verbinding leggen met onderzoek en onderwijs om te zorgen dat het contact tussen praktijk en theorie niet verloren gaat.
Dat zei directeur Cees Oomen van de directie Landbouw van het ministerie van LNV bij de opening van het melkveeacademisch jaar, maandag op het melkveebedrijf van Jan en Marian van Huet in het Gelderse Duiven.
De melkveeacademie is een gezamenlijk initiatief van Wageningen Universiteit en de landbouworganisaties LLTB, ZLTO en LTO Noord. Het productschap Zuivel en het landbouwministerie financieren de academie, die tot doel heeft melkveehouders bijeen te brengen in een netwerk.
De opening van het melkveeacademisch jaar werd verricht door ‘praktijkhoogleraar’ Nils Spaans, biologisch melkveehouder in Broek in Waterland, even ten noorden van Amsterdam. Spaans hield zijn collega-veehouders voor vooral te letten op het draagvlak bij de maatschappij. ‘Als wij een nieuwe stal bouwen zien wij een voorziening met korte looplijnen, waar we meer koeien efficiënt kunnen houden. Maar onze burgerburen zien een staketsel van beton en staal, elf meter hoog, op een plek waar vorig jaar nog kalfjes in de wei liepen. We moeten niet alleen uitleggen aan de burger wat we doen. We moeten wezenlijk luisteren en openstaan voor wat de burger zegt.’