Student - 5 december 2019

Kattencrisis

tekst:
Vincent Oostvogels
1

Zolang ik hier studeer, hebben er markante katten rondgelopen. Je had de Haarwegkat, afgelopen zomer was er een zwarte campuskat en natuurlijk is er al een poosje de Jumbokat. Joshi heet ze, en meestal ligt ze bij de ingang van Jumbo Tarthorst.

Allemaal leuk en aardig, die katten, maar het is wel in strijd met Europese natuurbeschermingsregels, aldus twee juristen van de Universiteit van Tilburg. Huiskatten zijn namelijk zulke fanatieke jagers dat ze een serieus ecologisch probleem vormen als ze vrij loslopen. Vooralsnog bemoeit de Nederlandse overheid zich niet met loslopende katten. Maar voor je het weet tikt de Raad van State haar op de vingers, en belanden we van een stikstofcrisis in een kattencrisis. Er moet dus echt iets gebeuren.

Het ligt voor de hand om katten niet meer vrij los te laten lopen. Dat doen we met honden tenslotte ook niet meer. Maar, als ik iets van die stikstofcrisis heb geleerd, is het dat je nooit te creatief kunt zijn met technische oplossingen.

Welnu, ik heb nog een ander idee. Niet alle katten zijn even fanatieke jagers. Waar de ene kat vogels uit de lucht plukt, ligt de andere gezapig voor de supermarkt. Dát zijn de katten die we moeten hebben, en als we lang genoeg doorfokken met zulke goeierds, krijgen we vanzelf een kat die we met een gerust hart los kunnen laten lopen. ‘Raad van Stateproof’, heet dat in ambtelijke kringen.

Bij Fokkerij en Genomica kunnen ze ongetwijfeld een fokproject opzetten met veelbelovende katten. Ik weet natuurlijk niet wat Joshi na sluitingstijd allemaal uitspookt, maar ik vermoed dat ze voor dat project in aanmerking zou komen.

Vincent Oostvogels (24) zoekt in zijn twee masteropleidingen Forest and Nature Conservation en Animal Sciences het kwetsbare raakvlak op tussen natuurbeheer en voedselproductie.

Re:acties 1

 • Baloe

  Nee, ik ben van mening dat je andere mensen niet met de overlast van jouw loslopende huisdier op mag zadelen.
  Op eigen terrein houden dus.
  Want ondanks dat die "goeierds" geen vogeltjes meer vangen, komen ze wel op de tuinkussens sproeien en de zorgvuldig onderhouden moestuin van de buurvrouw volpoepen.

  Zel heb ik kippen die ook richting de buren zouden kunnen vliegen, ware het niet dat ik ze gekortwiekt heb, zodat ze in onze eigen tuin blijven.
  Dat is gewoon een kwestie van fatsoen.

  Een deel van de katteneigenaren is te lui om zijn tuin af te sluiten of een ren te maken. Neemt geen moeite om een uurtje per dag met Minoes te spelen.
  In plaats daarvan wordt het arme dier blootgesteld aan allerlei gevaren, door hem naar buiten te schoppen zodra hij zijn Ceasar menu op heeft en weer binnen te laten als men weer van werk is gekomen, voor de tv op de bank zit en behoefte heeft aan stressverminderend geknuffel.

  Reageer

Re:ageer