Nieuws - 1 januari 1970

Katoen desastreus voor bodem

Vijf miljoen hectare landbouwgrond is verloren gegaan door de teelt van katoen. Dat staat in een rapport dat de Wageningse Wetenschapswinkel schreef in opdracht van Goede Waar & Co. Met het onderzoek in de hand kreeg de consumentenorganisatie financiering voor haar campagne ‘Katoen moet je zo doen’.

Milieuvriendelijke kleding gaat hip worden, hoopt Goede Waar & Co. Rector Martin Kropff van Wageningen Universiteit mocht zijn steentje bijdragen door op 10 april tijdens het Fashion United Event in Amsterdam een onderzoeksrapport van de Wetenschapswinkel over duurzame katoenteelt aan te bieden.
De Wageningse onderzoekers brachten in beeld hoe milieuvervuilend katoenteelt is. Een kwart van de katoen voor onze kleding komt uit China, verder zijn de VS, India en Pakistan belangrijke katoenproducerende landen. Katoenteelt vraagt veel water. Door de irrigatie komt veel verzouting van de bodem voor, waardoor de grond op den duur onbruikbaar kan worden voor landbouw.
Ook gif wordt veel gebruikt bij katoenteelt. 11 Procent van de totale hoeveelheid pesticiden die wereldwijd worden gebruikt en 25 procent van de insecticiden, komt voor rekening van de katoenteelt. Omdat geregeld met oude soorten gif gewerkt wordt, vaak door onbeschermde arbeiders, komt vergiftiging van mensen veel voor. Tachtig procent van de katoenproductie is gangbaar, twintig procent maakt gebruik van integrated pest management, en maar 0,04 procent is biologisch, aldus de Wetenschapswinkel.
Er bestaan wel al kledingmerken die duurzame katoen gebruiken, maar die zijn nog weinig bekend. Op vrijdagavond 12 mei doet het campagneteam van Goede Waar & Co ook de Wageningse binnenstad aan, onder andere om zakjes katoenzaad uit te delen zodat iedereen zijn eigen katoenplant kan gaan kweken. / JT