Nieuws - 14 december 2012

Kas Dreijen wordt tropische attractie

De tropische kas op de Dreijen wordt mogelijk in ere hersteld. Student-ondernemer Sander Onsman heeft vergevorderde plannen.

Sander-Onsman-GA-1733.jpg
Er is een plan, er is een architect, er is een ontwikkelaar die het project wil trekken en er is steun vanuit het gemeentehuis van Wageningen. Maar bovenal is er een bevlogen initiatiefnemer. Een 23-jarige student met een passie: tropische planten. En met een droom: de tropische kas van de Dreijen nieuw leven inblazen. Die droom van Onsman begint inmiddels aardig vorm te krijgen nu burgemeester en wethouders van Wageningen zich nadrukkelijk achter zijn plannen hebben geschaard. Het college is bezig de procedures in gang te zetten om het plan van Onsman bestemmingsplantechnisch mogelijk te maken. Want het gaat hier dus wel om een (woning)bouwplan op de Dreijen. Een gevoelig punt in het Wageningse.
Jungle
Kern van Onsmans plan is dus de kas. De jonge ondernemer wil er een tropische attractie van maken. Een soort jungle waar educatie en interactie centraal staan. Met speciale collecties en ruimte voor (de presentatie van) wetenschappelijk onderzoek. Een Science Education Centre, noemt hij het zelf. 'Een plek waar je bijvoorbeeld kunt laten zien wat Wageningen UR aan malaria-onderzoek doet.' Een podium dus voor onderzoek. Maar ook voor kunst. Op verdieping moet een ruimte komen voor kunst. In aansluiting op wat de buurman Het Depot doet. In de kas komt ook een dependance van Onsmans eigen bedrijfje, een handel in tropische zaden. 'Maar het project staat verder los van mijn bedrijf', zegt Onsman.
Woningen
Het plan kost uiteraard geld. Dat geld wordt verdiend met de bouw van 24 huurwoningen voor pas-afgestudeerden. Onsman: 'Appartementen van twee of drie kamers voor een of twee personen.' De woningen komen op het nu nog braakliggende terrein voor de kas. Hoe het er precies uit komt te zien, houdt Onsman nog even voor zich. 'Het sluit aan bij de kas, dus in ieder geval met veel glas', is alles wat hij kwijt wil.
De kas en het terrein er omheen zijn nu nog eigendom van Wageningen UR. De tropische kas is gebouwd in 1983, maar staat al geruime tijd leeg. Voor het onderzoek had de kas geen functie meer. Woordvoerder Simon Vink bevestigt dat de instelling positief staat tegenover de plannen van Onsman. De besprekingen over de koopprijs lopen nog. Mocht het lukken, dan gaat voor Onsman een droom in vervulling. 'Die kas moet weer terug in oude staat. Ik weet hoe mooi-ie kan zijn. Ik heb er nog in rondgelopen met mijn docenten.'