Nieuws - 9 februari 2012

Karaoke op de ­Filipijnen

tekst:
Suzanne Overbeek

Wie? Jasper van der Pijl. Wat? Een bemestingsonderzoek met verschillende gradaties van fosfortoediening bij tomaten. Waar? East West Seed, Lipa City, Filipijnen. Waarom? Na mijn reis afgelopen jaar naar Thailand, was ik enthousiast over Zuidoost-Azië.

28-EW-planten.jpg
'Hier op de Filipijnen ben ik helemaal op mijn plek, hoewel een krullenbol van twee meter lang bepaald  geen alledaagse verschijning is. De eerste twee vragen die ik kreeg bij mijn aankomst waren: hoe lang ben je? En: speel je daarom basketbal?
'Ik arriveerde net voor Kerstmis.  Dat wordt daar heel anders gevierd dan hier. Niks geen kerstborrels, maar de hele avond naar zang- en dansoptredens kijken. En de karaokemachine is natuurlijk ook aanwezig! Ik heb zelf meegedaan aan enkele optredens, waaronder een traditionele volksdans. Zelfs mijn Nederlandse 'Shalalie, shalala' werd ge-waardeerd en wordt zo nu en dan nog steeds in het kantoor gezongen.
'Ik verblijf net buiten Lipa City op ongeveer anderhalf uur rijden van de hoofdstad Manila. Op het onderzoeksstation is mijn proef in volle gang. De tomatenvariĆ«teiten hebben de verschillende fosforbehandelingen gehad en nu is het afwachten hoe dit uiteindelijk de opbrengst beĆÆnvloedt. Omdat het planten niet helemaal liep zoals gepland, kwam ik erachter dat de mensen hier niet zo direct zijn als in Nederland. Een 'ja' hoeft nog niet te betekenen dat iets wordt uitgevoerd en 'nee' zeggen gebeurt eigenlijk niet.
'Desondanks bevalt de bedrijfscultuur me ontzettend goed en de om-gang met collega's is heel vriendschappelijk. We gaan meerdere keren per week uit eten, stappen, op trekking of andere plekken bezoeken.  Je komt dan op plekken waar je als toerist normaal gesproken niet komt.
'Het is een superervaring om zo met de Filipijnen in contact te zijn. Zo mocht ik bijvoorbeeld verblijven in het huis van mijn collega, die samen met zijn vrouw,  kinderen, zwagers, zussen en hun kinderen in bij zijn schoonouders woont. Het is druk, maar wel ontzettend gezellig en mooi om die hechte familieband te zien.