Nieuws - 1 januari 1970

Karakter varken zegt niks over immuunsysteem

Sinds ze hebben geleerd hoe ze het karakter van varkens kunnen meten, proberen Wageningse dieronderzoekers uit dat karakter zoveel mogelijk soorten gedrag op latere leeftijd te voorspellen. Dat gaat ze prima af. Maar bij het immuunsysteem bleek het karakter er niet toe te doen.

,,Wat een big doet als je het op zijn rug legt, zegt iets over hoe het omgaat met stress’’, vertelt dr Nicoline Geverink. ,,Sommige biggen worstelen uit alle macht om overeind te komen, terwijl andere biggen juist volkomen passief blijven. Aan de hand van die reactie kun je van sommige dieren zeggen dat ze high resisting of juist low resisting zijn.’’
Uit onderzoek naar ratten en muizen is inmiddels bekend dat high resisting dieren goed presteren in een voorspelbare omgeving. In een omgeving die snel verandert hebben daarentegen de low resisting dieren de beste overlevingskansen.
Geverink publiceerde in Physiology & Behavior deze maand een onderzoek naar het effect van het varkenskarakter op het immuunsysteem. Ze injecteerde low- en high resisting varkens met een stof die het lichaam herkent als een indringer, en mat hoeveel immuuncellen vervolgens uitrukten om de indringers onschadelijk te maken. Daarbij zorgde ze ervoor dat de helft van de dieren in een groep rondliep, en de andere helft in voerligboxen van zijn soortgenoten was geïsoleerd. De manier waarop de dieren werden gehouden had geen enkel effect, en het karakter ook niet.
,,We hebben de proeven gedaan tijdens stabiele omstandigheden. Misschien hadden we meer verschillen gezien als we de omstandigheden van transport of zo hadden nagebootst’’, zegt Geverink. Ze voegt daaraan toe dat uit onderzoek naar andere parameters wel verschillen duidelijk zijn geworden. ,,High resisting dieren gedragen zich vaker abnormaal als ze geen contact hebben met soortgenoten’’, zegt ze. ,,Ze kauwen bijvoorbeeld vaker op hun kettingen.’’
Het onderzoek naar het varkenskarakter – eigenlijk: de coping strategie - dient twee doelen, zegt Geverink. ,,Je kunt kijken met welk varkenstype een boer beter af is. Dat zou op het eerste gezicht misschien het low resisting varken zijn, omdat dat minder voer nodig heeft. Aan de andere kant kun je zo preciezer kijken naar het effect van de omgeving op varkens, waardoor je de situatie van varkens kunt verbeteren.’’ | W.K.