Organisatie - 11 februari 2020

Kantoren worden myWURspace

tekst:
Roelof Kleis
34

Een nieuw concept voor de inrichting van kantoren moet de samenwerking bevorderen en de ruimtenood op de campus oplossen. Ook komt er een nieuw researchgebouw.

MyWURspace op de 4de verdieping van Atlas. © Guy Ackermans

De campus barst uit zijn voegen. Voor de opvang van de aantallen studenten is onlangs de bouw van het derde onderwijsgebouw gestart. De volgende stap is het oplossen van de krapte op de werkvloer, in de kantoren en op de labs. Daartoe is in overleg met de sciencegroepen een omvangrijk nieuw huisvestingsplan voor de komende vijf jaar op poten gezet.

Extra labruimte
WUR-onderzoek doet het goed. En die ingezette groei duurt nog wel even voort. Een inventarisatie door de science groepen leert dat de komende vijf jaar zo’n 5500 vierkante meter aan extra labruimte nodig is. Voor een deel wordt dat opgevangen in de huidige gebouwen. Collegezalen in Zodiac, Radix en Axis komen vrij als het derde onderwijsgebouw wordt opgeleverd. Maar dat is lang niet genoeg.

myWURspace 4de Atlas_resized.jpg

Er moet daarom een nieuw researchgebouw komen. Dat pand krijgt waarschijnlijk een plek aan de rand van de campus aan de oostkant van de Bornsesteeg naast het parkeergebouw, zegt verantwoordelijke rvb-lid Rens Buchwaldt. Het gebouw wordt breed inzetbaar voor verschillende kenniseenheden. De grootste ruimtevraag ligt evenwel bij AFSG, en dan met name Food & Biobased Research.

MyWURspace
De krapte in de kantoren wordt niet met nieuwbouw opgelost, maar met een grondige herinrichting. Daartoe is het huisvestingsconcept myWURspace ontwikkeld. Feitelijk gaat het hier om een vernieuwde versie van Het Nieuwe Werken, dat tien jaar geleden op de campus werd gelanceerd. Ondermeer Actio is volgens dit concept ingericht.

De intentie van myWURspace is de ruimte te bieden om je werk zo fijn en zo goed mogelijk te doen
Rens Buchwaldt

Helemaal nieuw is myWURspace niet. WEcR in Den Haag en de Wageningse tak op de vierde verdieping van Atlas zijn al volgens dit concept ingericht. Kern van het concept is dat de werkruimtes zo goed mogelijk aansluiten bij de verschillende activiteiten die iemand gedurende de dag doet. ‘De intentie van myWURspace is de ruimte te bieden om je werk zo fijn en zo goed mogelijk te doen’, zegt Buchwaldt.

Samenwerking
Concreet betekent dit in ieder geval het einde van de vaste werkplek of zelfs werkgebouw. Buchwaldt: ‘Werk verandert steeds meer. Samenwerking speelt een steeds grotere rol. We zijn minder individueel en meer met anderen en met andere kenniseenheden bezig. En tot slot, nieuwe, jonge mensen doen hun werk anders en daar past een andere kantooromgeving bij.’

Het concept, als onderdeel van de hele huisvestingsvisie, wordt komende maanden met de medezeggenschap doorgesproken. Buchwaldt mikt erop na de zomer aan de slag te kunnen.

Re:acties 34

 • Atlas

  Binnen Atlas kon je heerlijk werken binnen wat we nu weer zien als modernste opzet; kamertjes. De HRM directeur zocht profilering en heeft haar deel laten verbouwen tot kantoortuin. Tegen het concept van het gebouw in en dus vreselijk duur met veel bouwafval. Ze bleef alleen in een kamer (!) zitten en vertrok na enkele jaren. Wat bleef waren de hoge kosten van de verbouwing. Die kosten worden ook geheven over ruimtes die niet verbouwd zijn, de ruimtes op Atlas zijn enorm duur! En toch kwam er weer een peperdure verbouwing naar kantoortuinen: nu op de 4e verdieping. Ad hoc, met veel overlast en bouwafval. Het resultaat: kantoortuinen die de staf concentratie problemen en demotivatie geeft. En werken met een de facto spreekverbod! Een paar mensen kunnen dat aan maar voor velen een onwerkbare situatie. Het gevolg een stroom van klachten. De oplossing; de ESC groep is uit die hel vertrokken naar het allernieuwste innovatieve concept: kamertjes op de Leeuwenborg.

  Reageer
 • Roelof Kleis


  Dit is de link:

  https://www.npostart.nl/de-monitor/24-02-2020/KN_1712023


  Reageer
 • Wim Chardon

  je de uitzending van De Monitor "Ziek door mijn werkplek" gemist? Geen nood: ga naar https://www.npo...2020/KN_1712023, kijk en oordeel zelf!

  Reageer
 • Collega

  Zie de NOS pagina vandaag: 'Werknemer lijdt in kantoortuin'

  Vermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn. Veel bedrijfsartsen horen dit soort klachten van mensen die werken in een kantoorruimte zonder scheidingswand, oftewel een kantoortuin. Dat concludeert tv-programma De Monitor.

  Het onderzoeksprogramma heeft negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) benaderd. Van hen zegt 80 procent dat het ziekteverzuim zou dalen als mensen met minder collega's in een ruimte zitten. Bijna 60 procent van de ondervraagden vindt zelfs dat kantoortuinen moeten worden afgeschaft.

  Reageer
 • Jacques Vervoort

  Het toonbeeld van dom managen. Je verandert om het veranderen zodat je als “manager” opvalt.
  Charlton Ogburn, Jr. (1911-1998), in Harper's Magazine, "Merrill's Marauders: The truth about an incredible adventure" (Jan 1957) schreef al
  “We trained hard, but it seemed that every time we were beginning to form up into teams, we would be reorganized. I was to learn later in life that we tend to meet any new situation by reorganizing; and a wonderful method it can be for creating the illusion of progress while producing confusion, inefficiency, and demoralization.”

  Kortom stop met die onzin van flexplekken. Het is de snelste manier om mensen weg te jagen.

  Reageer
 • Tom

  Rens, We verwachten dat je vanaf maandag werkt in een van de kantoortuinen. En wel voor minimaal drie jaar zodat je ook ervaart hoe erg het is dat je er niet meer vanaf mag. En ja het klopt dat het onhandig is voor je functie; dat is het namelijk voor vrijwel elke functie. Voor die van jou absoluut niet meer dan voor die van anderen. En ja ook jij gaat er enorm van balen en aan een andere baan denken.

  Reageer
 • PietB

  WUR gaat weer eens achter de feiten aanlopen. Bij grote bedrijven, waaronder bijv. de komen ze al weer terug op deze tuinen.
  Werkplekstress, concentratieproblemen door teveel afleiding, werken contra-productief. Gevolg een hoger ziekteverzuim Dat een gegeven waar men dan rekening mee moet gaan houden.

  Reageer
 • Monique van Oers

  Ik heb eens gepolst bij virologie en er is hier geen draagvlak voor een dergelijke aanpak. Het hele idee van een hechte groep die onderling goed samenwerkt verdwijnt hier mee. De combinatie van labwerk en kantoorwerk maakt het extra moeilijk om elders een kantoor te gaan gebruiken, je wilt immers snel heen en weer kunnen. Je bent bovendien niet meer goed bereikbaar voor collega's en voor studenten, die je snel moeten kunnen bereiken, bijvoorbeeld omdat hun proeven in het lab dreigen te mislukken. Het idee dat je in zo'n opzet juist meer kunt samenwerken lijkt me echt een illusie, immers als het niet muisstil is heeft iedereen er last van (we zien nu al in de openwerkruimtes dat men veel tress ervaart).

  Reageer
 • Hein Stallinga

  Reageren kan hier: https://intranet.wur.nl/Project/WURCouncil

  Reageer
 • Margaret Bosveld

  Beste mensen,
  deze discussie is nu ook op Intranet in volle gang! Ook daar nog reageren indien je echt je ei kwijt wilt ;-) Ik heb ook reacties vanuit de WUR council gezien, die moet vooral ook heel goed gaan peilen wta er allemaal leeft.

  En, zoals Tessa al aan gaf: er komt een speciaal artikel in de gedrukte versie van Resource. Helemaal mooi, toch!

  Reageer

Re:ageer