Wetenschap - 31 oktober 2002

Kantines universiteit niet naar cateraar

Raad van Bestuur vindt uitbesteding te duur

De kantines van de universiteit zullen niet worden uitbesteed. De raad van bestuur vindt de uitbesteding aan een cateraar te duur. Zij heeft gistermiddag het personeel van de kantines ingelicht over dit besluit.

Vier cateraars hebben offertes ingediend voor het overnemen van de kantines. De raad van bestuur heeft besloten niet over te gaan tot de uitbesteding omdat de goedkoopste cateraar nog altijd vijftien procent duurder was dan de huidige restauratieve dienst. Daar bovenop zou nog eenmalig bedrag van 150.000 euro komen waarmee de rechtspositie van het personeel moest worden gegarandeerd. Het bestuur wil de dienst nu in ieder geval de komende vijf jaar in eigen beheer houden. Over vijf jaar zal een evaluatie plaatsvinden van de kosten.

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur Aalt Dijkhuizen zal in de tussentijd ge?nvesteerd worden in beter management van de kantines. Dat moet ervoor zorgen dat de omzet weer op peil komt. De laatste drie jaar is de omzet van de restauratieve dienst onder andere gedaald doordat minder werd verdiend aan de catering bij feesten en recepties. Ook door het hoge ziekteverzuim van zeventien procent was er nauwelijks capaciteit voor het verzorgen van hapjes en drankjes.

Het ziekteverzuim werd mede veroorzaakt door de langdurige onzekerheid over de toekomst van de restauratieve dienst. De medewerkers kregen vier jaar geleden te horen dat de kantines uitbesteed zouden worden. Dijkhuizen: "De medewerkers hebben een lange tijd van onzekerheid achter de rug. Het heeft alles bij elkaar natuurlijk veel te lang geduurd. Ik ben blij dat dat achter de rug is en hoop dat dat ook geldt voor de medewerkers. We rekenen op maximale inzet en enthousiasme om dit tot een succes te maken." De universiteit zal om kosten te besparen vier kantines sluiten. Verder zullen de prijzen met tien procent omhoog gaan. Dijkhuizen: "Dat was ook gebeurd als we wel hadden uitbesteed. De prijzen zijn al sinds 1996 niet verhoogd. Dat kan natuurlijk niet." Volgens Dijkhuizen waren medewerkers en studenten na uitbesteding van de kantines waarschijnlijk zelfs nog duurder uit geweest.

De tegenvallers bij de uitbesteding van de telefooncentrale heeft een rol gespeeld bij het besluit om de kantines niet uit te besteden. Dijkhuizen: "Het zou dom zijn als we daar niet van geleerd zouden hebben." De telefonie bleek na uitbesteding zo'n tachtig procent duurder uit te vallen dan ervoor.

Het facilitair bedrijf heeft ook plannen om de huishoudelijke dienst uit te besteden. Dijkhuizen verwacht daarover binnen enkele maanden een besluit te kunnen nemen en sluit daarbij niet uit dat ook die dienst in eigen beheer zal blijven. | K.V.