Nieuws - 11 december 2018

Kantelpunten en alcoholonderzoek meeste impact

tekst:
Tessa Louwerens

Twee WUR-onderzoekers halen de top 15 in de Altmetrics top 100 die deze week verscheen. Daarin staan publicaties met de grootste maatschappelijke impact.

Fotos: Shutterstock

Altmetric ( (een samentrekking van alternative metrics) is een manier om de maatschappelijke relevantie van een publicatie te meten. Hier wordt bijhouden hoe vaak het artikel wordt vernoemd in bijvoorbeeld (social) media en op wetenschappelijke online platforms. In de top 100 staan dit jaar ook twee publicaties waar Wageningse onderzoekers aan bijdroegen.

Kantelpunten: In het artikel, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), voorspellen wetenschappers, waaronder Marten Scheffer van Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer, dat we zonder grote ingrepen het broeikaseffect niet kunnen stoppen. Als de aarde namelijk meer dan twee graden opwarmt, wordt er een kantelpunt overschreden, waardoor er een soort feedbackloop ontstaat en de klimaatverandering exponentieel zal toenemen.


Ook het ene glaasje is ongezond: In deze grootschalige studie die werd gepubliceerd in de Lancet en waar wetenschappers van over de hele wereld aan meewerkten, waaronder Daan Kromhout van het Department of Agrotechnology and Food Sciences, laten onderzoekers zien dat ook dat ene glaasje alcohol niet goed is voor de gezondheid. Want hoewel matig alcoholgebruik het risico op een hartaanval verlaagt, brengt het wel andere gezondheidsrisico’s met zich mee. De auteurs pleiten dan ook voor aangepaste richtlijnen voor alcoholconsumptie.

Lees ook: