Nieuws - 30 augustus 2001

Kannibalisme uit naastenliefde

Kannibalisme uit naastenliefde

Kannibalen eten niet alleen andere mensen op omdat ze hun kracht en andere goede eigenschappen willen bezitten. Kannibalisme is soms ook een uiting van respect. Dat vindt Beth Conklin, een cultureel antropoloog van Vanderbilt University. Conklin kampeerde 19 maanden bij de Wari, een stam in het Amazonegebied. Voordat missionarissen het hun in de jaren zestig verboden, aten de Wari vaak mens tijdens begrafenissen.

Bij de Wari kwam het mens-eten voort uit een wereldbeeld waarin de doden weg moesten blijven uit de wereld van de levenden en moesten vertrekken naar het dodenrijk. Ze mochten niets meer vinden dat hun aan hun oude bestaan herinnerde. Daarom mocht hun naam niet meer worden gezegd en moesten de levenden hun herinneringen aan de doden begraven. Het kannibalisme hielp daarbij. Je denkt anders aan oma als je haar voor het laatst op je bord bent tegengekomen.

Conklin heeft een boek geschreven over haar ervaringen. Geen kookboek, maar een boek met een boodschap. 'Other cultures may have understood that the destruction of the body through cannibalism is the most loving way to deal with the death of someone you care about.' | W.K.