Student - 7 juni 2007

Kamperen op het strand

Ruud ter Haar, masterstudent Levensmiddelentechnologie, heeft in Nieuw-Zeeland onderzocht hoe een stofje in lijnzaad gebonden kan worden aan melkeiwit. In de weekenden en vakanties reisde hij rond en raakte onder de indruk van het land. Hij is net drie weken terug, en nog niet helemaal bijgekomen.

821_nieuws.jpg
‘Half november vorig jaar vertrok ik naar Massey University in Palmerston North, een stad van ongeveer tachtigduizend inwoners op het Noordereiland. Iedere ochtend fietste ik – met de verplichte helm op – in twintig minuten van huis naar de universiteit. Daar werkte ik aan mijn eigen onderzoek, onder begeleiding van een Spaanse en een man uit Singapore. We konden het erg goed vinden met elkaar. Met hen probeer ik nu een wetenschappelijk artikel te publiceren. Maar ik moet oppassen dat ik niet teveel bezig ben met de foto’s die ik daar heb gemaakt in plaats van met het werk. Ik moet nog steeds een beetje mijn draai vinden in Wageningen.
Ik woonde in een huis met vier Nieuw-Zeelandse studenten. Daardoor heb ik het land goed leren kennen. De mensen zijn een stuk relaxter dan in Nederland, omdat ze niet zoveel plannen. Ze eten ook nauwelijks groente – dat heb ik mijn huisgenoten zelf aangeleerd. En het viel me op dat ze steeds wilden weten wat ik van hun land vond. Als ik dan ergens was geweest, vroegen ze of ik het wel echt leuk had gevonden.
Erg bijzonder was mijn eerste aardbeving. Eerst hoorden we buiten wat gerommel. Plotseling schoof het hele huis één keer op. Het kraakte wat, en dat was het. Het water in het aquarium golfde nog na. Ik zag op een website, waar alle bevingen in het land worden bijgehouden, dat het een aardschok was van 4,5 op de schaal van Richter. Dat schijnt daar normaal te zijn.
‘s Avonds gingen we soms naar een feest of naar de bioscoop. Maar in de weekenden reisden we meestal door het land. Dan gingen we bijvoorbeeld kamperen op het strand, aan de oostkust van het Noordereiland waar de zon als eerste in het land opkomt. Dat was erg mooi. Ik heb ook een walviscruise gemaakt. En zag de dolfijnen mee zwemmen met de veerboot. Het land is zo groot en zo afwisselend dat je er een jaar kan rondreizen zonder hetzelfde tegen te komen. Maar het was soms best fijn om een weekend thuis te zitten en gewoon het gras te maaien.
Na mijn stage ben ik nog drie weken met een vriendin gaan rondreizen in een camper. Echt ideaal omdat je dan alles bij je hebt. We zijn naar het Zuidereiland gegaan. Daar zie je bijvoorbeeld hoe een gletsjer eindigt in het regenwoud. Dat is zo indrukwekkend. Veel mensen vinden het Zuidereiland mooier dan het Noordereiland. Maar ik kan niet beslissen. Het Noordereiland is toch een beetje thuis geworden.’