Student - 15 oktober 2014

Kamerzoekende student tijdelijk van de straat

tekst:
Linda van der Nat
2

Nederlandse studenten met kamernood kunnen tijdelijk terecht in kamers voor buitenlandse studenten. Idealis stelt meer dan honderd kamers in de sterflats en aan de Haarweg beschikbaar.

Ieder jaar reserveert Wageningen Universiteit bij Idealis kamers voor buitenlandse studenten.Daarnaast heeft de universiteit zelf enkele studentencomplexen. Deze kamers gebruikt de uni om internationale studenten met een kamergarantie direct bij aankomst in Nederland onderdak te bieden.

Dit studiejaar zijn ongeveer evenveel buitenlandse studenten in Wageningen gearriveerd als vorig jaar. Relatief veel  buitenlandse ouderejaars zijn al binnen Wageningen verhuisd. Daarom zijn er nu meer kamers beschikbaar dan in voorgaande jaren.

In totaal staan er op dit moment nog zo’n 155 kamers leeg, 115 in het bezit van Idealis en 40 in het bezit van Wageningen UR. ‘Zonde’, aldus Sylvie Deenen, directeur van Idealis. ‘We weten dat er nog veel Nederlandse studenten op zoek zijn naar een kamer en we willen deze groep zo snel mogelijk helpen. In overleg met Wageningen UR hebben we daarom besloten om de ingeschreven woningzoekenden de mogelijkheid te bieden deze kamers te huren.’

De kamers zijn gemeubileerd en gestoffeerd en ze zijn te huur tot uiterlijk 1 augustus 2015. Daarna verwacht de universiteit weer een groot aantal nieuwe buitenlandse studenten. Deenen: ‘Woningzoekenden die van dit aanbod gebruik maken blijven ingeschreven en behouden hun inschrijftijd. Op basis daarvan kunnen zij in de loop van dit studiejaar desgewenst doorverhuizen naar een andere kamer bij Idealis.’

De kamers zijn beschikbaar in de sterflats Bornsesteeg, Asserpark, Hoevestein en Dijkgraaf, en op de Haarweg.

Re:acties 2

• Anneriek

Is het niet handig om dit artikel ook in het engels te publiceren Linda? Er zitten veel internationale studenten in Ede of ergens anders die graag naar Wageningen willen komen. Of is het echt alleen voor nederlandse studenten?

• Jankdan

... dit verklaart in ieder geval waarom studenten zo verbaasd waren dat er veel kamers leeg stonden op verschillende gangen terwijl tegelijkertijd andere studenten klaagden dat ze geen kamer bij Idealis konden krijgen.

Ik vind het wel erg traag dat Idealis dit nu pas bedenkt. De WUR weet volgens mij al veel langer hoeveel buitenlandse studenten zich hebben ingeschreven. Dit rekensommetje hadden ze al veel eerder kunnen maken. Sterker nog, waarom hebben ze dit voorgaande jaren dan niet toegepast?

We leven halverwege oktober, deadline voor inschrijvingen door buitenlandse studenten ligt nog ver voor de deadline van nationale studenten. Dus dat sommetje had deze zomer ook al gemaakt kunnen worden.

Lijkt me eerder een gevalletje van scherpe studenten/medewerkers/... die dit hebben aangekaart. En Idealis die dat dan naar buiten brengt alsof ze iets geweldigs hebben bedacht.

Niet dat ik daar verder bewijs voor heb oid. Maar ik verbaas me soms over nieuwsberichten waarin partijen soms net doen alsof ze het wiel hebben uitgevonden.

Heeft de schrijfster van dit artikel gevraagd waarom Idealis dit principe nu 'pas' toepast?

• SFO lid

Als je het zo leest klinkt het inderdaad heel logisch (en dit idee werd jaren geleden al aangekaart), maar als relatieve insider kan ik je vertellen dat het niet zo gemakkelijk ligt, bv. vanwege contracten tussen WUR en Idealis, en huurrecht in het algemeen. En ook: niet alle buitenlandse studenten die zich inschrijven komen daadwerkelijk opdagen. Wees blij dat het nu wel kan!

• Jankdan

@ SFO lid: dank voor je antwoord. Dat klinkt al een stuk realistischer! ;-)

• SFO-lid

Graag gedaan :)