Nieuws - 1 januari 1970

Kamervragen over A&F

D66 heeft kamervragen gesteld over de toekomst van het instituut A&F. De fractie heeft landbouwminister Cees Veerman gevraagd om met Wageningen UR te overleggen om een oplossing te zoeken voor de 'dreigende sluiting van het instituut'.

De kamerleden Boris van der Ham en Bert Bakker stellen hun vragen naar aanleiding van een opiniestuk van medewerkers van A&F in het Financieel Dagblad van 1 april. De onderzoekers stellen in het artikel dat het marktgerichte onderzoek in Nederland wordt bedreigd en dat het opheffen van A&F dat illustreert. De overheid stelt te weinig basisfinanciering beschikbaar om succesvol opereren op de markt mogelijk te maken.
'De voorstanders van de kenniseconomie vinden dat onderzoeksinstituten marktgericht moeten werken. Dat moet dan wel betaald worden. In plaats daarvan wordt de prioriteit van Economische Zaken, stimuleren van innovatie, gefnuikt door het ontbreken van financiƫle middelen', stelden de A&F-medewerkers.
Bestuursvoorzitter dr Aalt Dijkhuizen stelde in dezelfde krant dat de faciliteiten van A&F 'in feite onontbeerlijk zijn' voor de Nederlandse economie. Maar hij zegt ook dat een drastische reorganisatie nodig is in verband met de verliezen van het instituut.
D66 heeft minister Veerman om zijn mening gevraagd over de krantenberichten. De kamerleden willen weten of hij iets gaat doen aan de financiƫle problemen van A&F. De minister heeft nog niet geantwoord op de kamervragen. / KV