Wetenschap - 25 april 2002

Kamers in centrum staan leeg

Voor studentenhuizen in het centrum van Wageningen is het lastig huisgenoten te vinden. De Nieuwstraat, de Hoogstraat en de Junusstraat kampen met leegstaande kamers.

'Huisgenoot gezocht voor de periode juni-oktober'. Deze boodschap hangt op de deur van een studentenhuis aan de Junusstraat, genaamd 'de ruftende gnoe'. Nuray Tumer, zevendejaars student ontwikkelingssociologie, woont hier al vier jaar. "Er komen twee kamers vrij. Dat gaat moeilijk worden", vreest ze. "Vroeger hadden we binnen een paar dagen voldoende ge?nteresseerden. Dan zaten we met twintig kandidaten om de tafel. Tegenwoordig moeten we de mensen bij elkaar sprokkelen. Het duurt nu echt een halve maand tot een maand voordat we een geschikte kandidaat hebben gevonden."

In een studentenhuis aan de Nieuwstraat staat sinds kort zelfs een kamer leeg. De bewoners hebben geen geschikte kandidaat kunnen vinden. "Er heeft een paar weken een briefje met met een oproep op de deur gehangen. Dat vind ik lang voor het centrum" zegt bewoner Jeroen Smit, derdejaars student agrotechnologie.

Smits huisgenoot Thor Hendriks, zesdejaars student landinrichting, zoekt de oorzaak onder andere in de vooroordelen die kleven aan wonen in het centrum. "Ik dacht zelf altijd dat je in het begin in de kleinste kamer terecht zou komen. Maar dat valt mee." Hij benadrukt dat de kamers in zijn studentenhuis groot zijn, en goedkoper dan een SSHW-kamer. Een andere oorzaak voor het moeten speuren naar een huisgenoot ligt in het teruglopende aantal studenten, menen de centrumbewoners. Daarnaast is de studiedruk aanzienlijk hoger dan een aantal jaren geleden. Daardoor is de mentaliteit veranderd: de studie komt op de eerste plaats en de bijbaan op de tweede plaats. De woonomgeving is minder belangrijk. Ten slotte wordt gemakzucht als oorzaak aangewezen. Hendriks: "Als eerstejaars kom je in een SSHW-flat en blijf je daar gemakkelijk wonen. Alles is er voor je geregeld. Een wasmachine, een koelkast, noem maar op. Trouwens, wij hebben hier twee wasmachines."

Hendriks en Smit willen graag in een studentenhuis blijven wonen. Hendriks. "Dit is echt een huis. Wanneer ik de deur uitga, kom ik gewoon op straat terecht en niet op een parkeerterrein, zoals bij de studentenflats. Verder heeft een huis meer sfeer dan een afdeling. Ook voel je je meer verantwoordelijk. Je wordt namelijk gekozen om hier te komen wonen. Wie hier wil komen wonen, wil ook wel investeren in die sfeer.? | M.Hk