Nieuws - 18 mei 2016

Kamerprijzen Wageningen positieve uitzondering

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Drie op de vier studenten betalen te veel huur, stelt de Landelijke Studenten Vakbond. In Amsterdam is de huurprijs soms wel tweehonderd euro te hoog, terwijl studenten in Wageningen juist waar voor hun geld krijgen.

Alleen in Enschede waren studentenkamers nog voordeliger dan in Wageningen.

Opvallende uitschieters naar boven zijn Amsterdam en Utrecht. In Amsterdam betaalt ruim de helft van de respondenten meer dan honderd euro te veel huur. Eén op de vier Amsterdamse studenten betaalt zelfs meer dan tweehonderd euro te veel. In Utrecht betaalt 86 procent te veel: gemiddeld 102 euro.                       

‘Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid’, schrijft de LSVb in een persbericht. ‘In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel.’ De LSVb heeft een website waarop studenten kunnen nalopen of hun huur wel klopt: www.checkjekamer.nl. Aan de hand van vragen (wat is de oppervlakte, met hoeveel anderen deel je de badkamer, heb je een eigen keuken?) kunnen ze de juiste prijs berekenen.

Eén op de vier Amsterdamse studenten betaalt zelfs meer dan tweehonderd euro te veel.

Bijna 2.700 studenten hebben dat gedaan. Ze betalen gemiddeld 323 euro huur per maand, exclusief gas, water, elektriciteit, internet, televisie enzovoorts. En dat is 58 euro te veel. Sommigen hebben geluk en betalen minder dan hun verhuurder volgens het wettelijke ‘puntensysteem’ mag vragen, maar driekwart zit erboven. Studenten kunnen hun huurprijs aanvechten bij de huurcommissie. In sommige steden zijn ‘huurteams’ die daarbij helpen.

De LSVb plaatst zelf wel een paar kanttekeningen bij de uitkomsten. Wie de check invult, heeft misschien al het vermoeden dat de huurprijs te hoog is. Dat kan de uitkomsten vertekenen. Bovendien zit bijna tachtig procent van alle respondenten bij een particuliere verhuurder, in plaats van veertig procent. Het Amsterdams universiteitsmagazine Folia legt in detail uitwaarom dat problematisch is.