Student - 12 november 2010

Kamernood nog lang niet voorbij

De laatste buitenlandse studenten verlaten vandaag Wing, de tijdelijke huisvesting van hotel Hof van Wageningen. Niet omdat de kamernood voorbij is, maar omdat het contract afgelopen is.

Buitenlandse studenten maken plaats voor Sinterklaas.
De buitenlandse studenten van Wing kwamen vorige maand in het nieuws toen ze in opstand kwamen tegen de, in hun ogen, armoedige woonomstandigheden. Van de verbeteringen die werden aangebracht na hun actie hebben ze maar kort kunnen genieten, want vandaag moeten ze hun kamer verlaten. Het kamercomplex gaat de komende tijd fungeren als Wagenings Sinterklaashuis. De gang ligt al vol cadeautjes, en de studentenspullen zijn vervangen door een heus hemelbed voor Sinterklaas.
I'll survive
Ondertussen pakken de laatste studenten hun boeltje bij elkaar. De meesten gaan naar de Brink Residence, een ander complex voor tijdelijke huisvesting van Hof van Wageningen, zo'n 400 meter verderop. Frank Nonhebel, coördinator van de noodhuisvesting, helpt de internationale studenten met de verhuizing. Niet iedereen is blij met het nieuwe onderkomen, weet Nonhebel inmiddels. Vanmorgen barstte een student in tranen uit toen ze de nieuwe kamer zag. Opnieuw moest ze de huisvesting delen met andere studenten. Ze wilde naar huis.
De provisorisch geplaatste kasten en gordijnen om de slaapruimtes te scheiden, maken de kamers donker en somber, stelt Nonhebel. Een Duitse studente, die net intern is verhuist in de Brink Residence, is minder emotioneel. 'It's not perfect, but I'll survive.'Er lopen ook opgewekte studenten rond. Een van de studenten gaat vandaag naar een kamer op de Haarweg. Hij heeft zijn nieuwe afdelingsgenoten net gesproken. 'They are OK'.
Lange wachttijd
Met de Wing-studenten erbij zitten er straks 133 buitenlandse studenten in noodopvang in de Brink Residence. Daarnaast zitten er nog 63 VHL-studenten in de noodhuisvesting op Landal Green Parcs in Hoenderloo. Vorig jaar hadden alle buitenlandse studenten rond deze tijd een echte kamer gevonden, dit jaar wachten nog 200 studenten op een kamer. En de wachttijd is lang. Wekelijks komen ruim tien kamers beschikbaar bij Idealis doordat afgestudeerde buitenlandse studenten hun huur opzeggen.
Daar komt bij dat het huurcontract met Landal in Hoenderloo op 17 december afloopt. De VHL-studenten die dan nog geen kamer hebben, komen dan ook naar de Brink Residence. En dat terwijl er nog steeds internationale studenten arriveren. Volgende week zijn dat er acht, weet Nonhebel, in december kloppen er veertien verse internationale studenten aan en in januari nog eens zestig à zeventig. Die moeten ook onder dak.
Of het aantal buitenlandse studenten in noodhuisvesting de komende maanden afneemt, is dus zeer de vraag. De universiteit heeft de huur van Brink Residence verlengd tot eind februari. Daar kunnen maximaal 180 studenten in. Eerder had de universiteit nog de hoop dat alle buitenlandse studenten voor de Kerst een permanente kamer zouden hebben.
Eerder in Resource verschenen:
Buitenlandse studenten dreigen met huurstaking
Kamernood gaat toenemen
Kamperen, kraken of emigreren