Student - 4 september 2019

Kamernood neemt iets af, meer studenten wonen thuis

tekst:
Albert Sikkema
1

De kamernood onder Nederlandse studenten in Wageningen lijkt lichtjes gedaald. Uit een peiling van Resource tijdens de Annual Introduction Days blijkt dat meer eerstejaars bachelorstudenten thuis blijven wonen.

©Luuk Zeegers

Evenals voorgaande jaren vroeg Resource AID-lopers of ze op kamers wilden in Wageningen en of ze al een kamer hadden. De vragenlijst werd ingevuld door 370 Nederlandse eerstejaars bachelorstudenten. 82 procent (300) van hen wil meteen een kamer in Wageningen. Van die groep heeft 55 procent al een vaste kamer gevonden, terwijl ruim 10 procent een kamer in onderhuur heeft. Bijna 35 procent van de kamerzoekers heeft nog geen kamer. Veruit de meesten uit deze groep reizen voorlopig op en neer vanuit het ouderlijk huis. Sommigen van hen hebben 4 tot 5 uur reistijd per dag. Een klein deel van deze kamerzoekers kan in of nabij Wageningen bij vrienden logeren.

18% van de eerstejaars zoekt niet meteen een kamer

Thuis
18 procent van de eerstejaars zoekt niet meteen een kamer in Wageningen. De meesten van deze groep vinden het prettiger om thuis te blijven wonen en vinden de reistijd naar Wageningen geen probleem. Een kleiner deel van de ‘thuisblijvers’ vindt de kamers in Wageningen te duur.

Lichte daling
Uit de cijfers is op te maken dat de kamernood in Wageningen lichtjes daalt: in de Resource-peiling van vorige jaar gaf 38 procent van de kamerzoekenden aan nog kamerloos te zijn. Dit lijkt mede te komen doordat een groter percentage van de eerstejaars ervoor kiest om voorlopig thuis te blijven wonen: 18 procent dit jaar tegen 14 procent vorig jaar.

Nieuw kameraanbod
Uit de peiling blijkt verder dat steeds meer eerstejaars een kamer vinden bij de relatief nieuwe kameraanbieders Socius en Xior, of via Kamernet, Facebook en makelaars. Ook hebben 50 van de 300 Nederlandse kamerzoekers de afgelopen maanden een kamer gevonden via Idealis en DUWO. Dat is opmerkelijk, want Idealis reserveert bijna alle lege kamers voor nieuwe internationale studenten, die kamergarantie krijgen van WUR.

In de gemeente Wageningen is de afgelopen jaren discussie ontstaan over het fenomeen dat ouders een huis of appartement kopen voor hun studerende kinderen. Uit de peiling blijkt niet dat dit verschijnsel een grote vlucht neemt: slechts drie van de 370 respondenten woont in een door hun ouders aangekochte woning.

Re:acties 1

  • Stevie

    Dit artikel meldt weinig over het lot van de buitenlandse studenten. Idealis mag dan bijna alle lege kamers proberen te reserveren voor nieuwe internationale studenten, maar zijn er voor die groep inderdaad voldoende kamers? En hoe zit het met internationale studenten die hun 2e of 3e jaar ingaan? En met PhD studenten - met name degenen die hier 3 maanden komen en dan weer voor 3 maanden terug gaan? En met internationale PhD studenten die hier graag met hun gezin willen wonen? Vergeet ook niet de dames die hier een PhD doen en zwanger raken. Die staan gewoon op straat en mogen het al jaren gewoon zelf uitzoeken! Ik zou ook eens een kritische beschouwing willen zien in Resource over het beleid van de gemeente Wageningen. Terecht als overlast wordt aangepakt en huisjesmelkers dingen in de weg worden gelegd, maar ontmoedigt de gemeente met het ingevoerde vergunningsstelsel en de negatieve communicatie er omheen niet dat de al dan niet gemiddelde Wageninger nadenkt over het aanbieden van een kamer aan een behoeftige student?

    Reageer

Re:ageer