Student - 17 augustus 2015

Kamernood lijkt mee te vallen

tekst:
Albert Sikkema
2

Nieuw kameraanbod lijkt de groeiende vraag naar kamers in Wageningen op te vangen. Dat blijkt uit een inventarisatie bij Idealis en Housing Desk Wageningen.

Studentenhuisvester Idealis had begin deze maand 1800 eerstejaars studenten op de wachtlijst staan. Dat is een flinke groei ten opzichte van de 1400 inschrijvingen vorig jaar, maar lang niet al deze studenten zijn actief op zoek naar een kamer, merkt woordvoerder Carina van Dijk van Idealis op. Het aantal studenten dat actief reageert op kameraanbod van Idealis bedraagt nu circa 850, tegen 900 vorig jaar.

Van Dijk denkt dat een deel van de studenten niet actief een kamer zoekt in Wageningen, omdat ze zich bij meerdere universiteiten en kamerverhuurders hebben ingeschreven. Andere eerstejaars hebben redelijk snel een kamer, omdat het kameraanbod in Wageningen is uitgebreid. Idealis zelf leverde in april het complex Bellostraat (149 kamers) op en opent in september het complex aan de Javastraat (162 kamers). Ook de tijdelijke huisvesting van de universiteit in het Computechnion die nu wordt gerealiseerd, haalt de druk van de ketel op de kamermarkt.

Ook de Housing Desk Wageningen, die kamers bemiddelt op de particuliere markt, constateert dat er momenteel veel studenten een kamer zoeken. ‘Verhuurders krijgen zo’n twintig reacties op een advertentie’, zegt medewerker André Luyten. Maar hij ziet dat er ook veel doorstroming is op de kamermarkt. Oorzaak: het aanbod is gegroeid. Niet alleen Idealis en de universiteit halen de druk van de kamermarkt, ook het particuliere aanbod lijkt gegroeid. ‘We zien bijvoorbeeld dat ondernemers huizen kopen en verhuren.’

Wel denkt Luyten dat de vraag naar goedkope woonruimte toeneemt. ‘De afgelopen jaren zijn er vooral wat duurdere kamer met meer luxe bijgekomen op de kamermarkt. Veel studenten hebben liever een goedkope kamer op Asserpark.’ Nu steeds meer studenten geen studiefinanciering meer krijgen, zal de vraag naar goedkope woonruimte toenemen, verwacht Luyten.

Re:acties 2

 • Marc

  @slecht ingelichte student: Je bent slecht op de hoogte en haalt zelf dingen door elkaar. Concreet:

  - De meeste midterm accomodatie zit op een derde van de gangbare hotelprijzen en voorziet daarmee werkelijk in een behoefte.

  - Waar haal je het idee vandaan dat dit 'grootschalig' wordt aangeboden? Alle midterm opties in de regio Wageningen zijn namelijk kleinschalig.

  Wat betreft de casus van Housing Desk Wageningen: ieder kan daar door de link te volgen zijn/haar eigen geïnformeerde mening over vormen. Ik stel eenvoudig vast dat HDW geen inzicht heeft in de markt, of tenminste beschikt over een stevige blinde vlek annex tunnelvisie als het gaat om de behoeften onder de WUR-populatie.

  Reageer
 • Marc

  Het is een goede zaak dat er meer studentenhuisvesting komt, zo valt er wat te kiezen. De Housing Desk Wageningen heeft echter nauwelijks inzicht in de markt. Ze hebben geen oog voor de vraag naar shortstay/midterm accomodatie en discrimineren particuliere aanbieders heel willekeurig. Dat heeft geleid tot deze openbare klacht, die momenteel bij de universiteit in behandeling is.

  https://housingdeskwageningen.wordpress.com/

  Reageer
  • goed ingelichte student

   Marc, wat jullie aanbieden zijn gewoon hotelkamers, en wel grootschalig. Of de Housing Desk jullie wel of niet terecht weigert, kan ik niet beoordelen. Maar over het algemeen zijn ze prima op de hoogte van de mate van woningnood hier in Wageningen. Haal geen dingen door elkaar aub.


Re:ageer