Nieuws - 25 augustus 2011

Kamernood in Nederland neemt rap toe

De woningnood onder studenten neemt rap toe, ook in andere universiteitssteden. Kences, de koepel van studentenhuisvesters, luidt de noodklok: tussen 2010 en 2015 zijn 65 duizend extra studentenkamers nodig. ‘Dat redden we niet.’

monopoly600x600.jpg
NRC Next zet de kamernood in de universiteitssteden vandaag op een rijtje. De wachttijd voor een kamer in de Amsterdamse binnenstad bedraagt 3 jaar, in Utrecht is de gemiddelde wachttijd 21 maanden, in Delft twintig maanden en in Leiden anderhalf jaar. Bij die cijfers steekt de wachttijd voor Wageningse studenten nog gunstig af. Afgelopen studiejaar hadden alle eerstejaars op de wachtlijst na acht maanden een kamer. Dit jaar gaat dat echter niet meer lukken, zegt de Wageningse studentenhuisvester Idealis.
Dit studiejaar gaan er 4,5 procent meer jongeren studeren aan een universiteit dan vorig jaar. Die lijn zet zich in de komende jaren voort. Daar kan het bouwprogramma van de studentenhuisvesters niet tegenop. Er zijn extra maatregelen nodig. Om te beginnen zouden de bouwregels moeten worden versoepeld, want daardoor wordt de bouw van studentenwoningen te duur. Ook moeten gemeenten het bestemmingsplan voor tijdelijke studentenhuisvesting kunnen versoepelen, zodat de noodhuisvesting tien in plaats van vijf jaar kan blijven staan. En de universiteiten en hogescholen zouden hun grond voordeliger moeten aanbieden om extra studentenhuisvesting te realiseren, stelt Kences.