Wetenschap - 21 maart 2002

Kaarten voor lezing Midas Dekkers op de zwarte markt

"Natuur is datgene waar de mensen met hun fikken van zijn afgebleven. De rest is cultuur. Ze moesten biologen opsluiten en op een eiland ver weg zetten. Je zal zien wat een weelde de natuur zal worden." De bekende bioloog Midas Dekkers was maandag 18 maart in Wageningen. De studievereniging Biologica nodigde hem uit en verkocht binnen een week alle kaarten voor de lezing.

Dekkers wijdde uit over de meest uiteenlopende onderwerpen om toch altijd weer terug te komen op zijn hoofdthema. Door zijn specifieke manier van vertellen, wist Dekkers ruim tweehonderd mensen te boeien. Zij kwamen in de stromende regen naar het onderwijsgebouw op De Dreijen. Twintig procent van de toehoorders was geen bioloog. Arjen Breur, voorzitter van Biologica: "In principe was deze lezing alleen voor onze leden bedoeld. Biologen kochten kaarten voor kennissen. Dat wisten we niet, maar dat blijkt nu. De kaarten zijn ook op de zwarte markt terecht gekomen. Er zijn kaartjes doorverkocht. Op mailtjes en prikborden werden die kaartjes aangeboden."

Naast een aantal docenten nodigde de vereniging Biologica speciaal haar zusterverenigingen uit. Voor Groningen was het te ver weg en van Nijmegen hebben ze niets gehoord. Wel kwamen er vijf studenten biologie uit Leiden. Wouter Teunissen, zesdejaars uit Leiden: "Meteen reageren, zeiden ze. We hebben tien kaarten gereserveerd, want we konden er niet meer krijgen."

De kaarten waren dan ook wel heel snel uitverkocht. Aanvankelijk had niet iedereen dat verwacht. Breur: "Een tweedejaarsstudent, Pieter van Eijk, kwam naar mij toe met het idee om Midas Dekkers naar Wageningen te halen. Dan moeten we heel wat reclame maken, zeiden de ouwe lullen. We hebben helemaal geen reclame gemaakt, want het was binnen een week uitverkocht."

Gezien het daverende applaus na afloop heeft het publiek geen spijt van zijn kaartje. | M.Hk