Student - 30 oktober 2008

KRAKERS EN GOLFERS LIJKEN OP ELKAAR

‘De ontruimingsdreiging doet echt iets met je. Als je gaat slapen bijvoorbeeld, en niet weet of er later een massale inval door de ME wordt gedaan. Het leven verloopt niet volgens de enorme zekerheid die je normaliter kent’, vertelt onderzoeker Jasper Eshuis.

Hij logeerde voor een onderzoek naar zelforganisatie van Wageningen Universiteit en Alterra een paar dagen op het gekraakte ADM-terrein in Amsterdam. Zijn verblijf daar zette hem wel aan het nadenken over hoe ‘de maatschappij buiten het hek’ is georganiseerd. Eshuis: ‘Er is zoveel vastgelegd in allerlei regels. Op het ADM-terrein was dat niet zo, en toch werkt het wel daar. Het lijkt chaotisch, maar als je goed kijkt zie je er wel patronen in.’
Eshuis bracht ook tijd door op de Golfresidentie in Dronten, een private woonwijk met eigen golfterrein. Bij de Golfresidentie leggen de bewoners zichzelf juist allerlei extra regels op. ‘In tuinen die aan de golfcourse grenzen, mogen bepaalde planten bijvoorbeeld niet geplant worden. Het is daar heel geordend en netjes’, zegt Eshuis.
Toch zagen de onderzoekers ook overeenkomsten tussen de krakers en residentiebewoners. Beide groepen hebben een sterke zelforganisatie, waarbij langstwonenden het meest in de melk te brokkelen hebben, en een ‘burgermeester’. Ook eigenen beide groepen zichzelf gemeenschappelijk grond toe, de golfers bijvoorbeeld om de oprit te verbreden en de krakers voor een privéterreintje rondom hun boot of caravan.
Het grootste verschil zit hem echter in de manier waarop met conflicten wordt omgegaan. Krakers lossen de conflicten zelf op, die kunnen immers niet naar de politie. Golfresidenten stappen naar de rechter. / Alexandra Branderhorst

De publicatie ‘Zelforgani¬satie. Een studie naar gemeenschapsvorming in de Amsterdamse Doe-Het-Zelf Maatschappij en de Golfresidentie Dronten’ van Rosalie van Dam, Jasper Eshuis en Noëlle Aarts verscheen vorige week.