Nieuws - 15 maart 2016

KNAW kiest alvast nieuwe president

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Natuurkundige Wim van Saarloos wordt de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2018 pas, want eerst is hij nog twee jaar vicepresident naast José van Dijck.

Foto: Bram Saeys

De KNAW heeft de regels gewijzigd: de vicepresident is voortaan automatisch de opvolger van de zittende president. Van Saarloos start op 1 september en vanaf dat moment is hij, net als Van Dijck, drie dagen per week aan het werk voor het prestigieuze genootschap. Van Dijck noemt hem 'een gelauwerd wetenschapper, maar ook een voortreffelijk bestuurder en een verbindend leider'.  

Van Saarloos studeerde technische natuurkunde in Delft en promoveerde in 1982 aan de Universiteit Leiden. Daar was hij hoogleraar theoretische natuurkunde en directeur van het Lorentz Center van die universiteit. In 2010 werd hij directeur van de Stichting voor fundamenteel onderzoek der materie (FOM).  

Sinds 1 juni 2015 is hij verantwoordelijk voor de reorganisatie van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO). Per 1 januari 2017 wordt hij weer hoogleraar theoretische natuurkunde in Leiden.