Student - 17 januari 2019

KLV herziet lidmaatschap na kritiek

tekst:
Albert Sikkema

Studenten die gratis lid worden van beroepsvereniging KLV hoeven niet meer beducht te zijn dat ze na hun afstuderen automatisch betalend KLV-lid worden. KLV heeft na klachten de spelregels voor jonge leden aangepast.

Studenten schrijven zich in tijdens de AID. © Sven Menschel

Eind vorig jaar klaagden meerdere pas afgestudeerden van WUR dat ze een incassobureau op hun dak kregen, met de eis dat ze snel 95 euro aan KLV-lidmaatschap en incassokosten moesten betalen. De studenten hadden niet door dat hun gratis lidmaatschap van KLV (Koninklijke Landbouwkundige Vereniging) die ze als student hadden aangevraagd, na hun afstuderen automatisch was omgezet naar een betaald lidmaatschap.

Alumnus Ghislaine Gill beklaagde zich op Facebook dat ze daardoor gedwongen werd om 95 euro te betalen voor een service die ze niet meer wilde, want ze kon pas eind dit jaar haar lidmaatschap opzeggen. Ze riep KLV op om dit ‘rigide en onbetrouwbare beleid te herzien’.

Automatisch
Het klopt dat KLV het gratis lidmaatschap van studenten na afstuderen automatisch omzette naar betalend lidmaatschap, zegt Saskia de Boer van KLV, maar dat is ‘op eerdere momenten bij herhaling kenbaar gemaakt aan de studentleden’. Ze beseft dat studenten de brieven en voorwaarden van KLV vaak niet (volledig) lezen. ‘Mede daarom zijn we in december coulant omgegaan met de personen die aangaven verrast te zijn over het lidmaatschap en de incassoprocedure.’ De incassoprocedure is gestopt, KLV heeft de incassokosten voor haar rekening genomen en als de pas afgestudeerden zeiden dat ze geen lid wilden blijven, is de factuur kwijtgescholden, meldt De Boer.

We maken geen gebruik meer van de incassoprocedure.
Saskia de Boer, KLV

Bovendien heeft KLV, naar aanleiding van de klachten, de spelregels voor het lidmaatschap aangepast. ‘Net als de overige betalende leden ontvangen jonge leden die voor het eerst gaan betalen, in het eerste kwartaal van 2019 een factuur’, vertelt De Boer. ‘Als ze geen betalend lidmaatschap wensen, dan is een reactie naar de ledenadministratie van KLV voldoende om de factuur kwijt te schelden en het lidmaatschap per direct te stoppen. Als ze niet reageren op de factuur en niet betalen, dan volgt een herinnering. Blijft ook dan betaling uit, dan beëindigen wij het lidmaatschap per direct en wordt de factuur afgeboekt. We maken geen gebruik meer van de incassoprocedure.’

Korting
Het lidmaatschap van KLV bedraagt 46 euro per jaar. WUR-alumni krijgen voor dat bedrag onder meer ondersteuning bij het vinden van een baan via KLV Professional Match en korting op trainingen, workshops en loopbaanbijeenkomsten.

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief