Wetenschap - 16 april 2009

KANT-EN-KLARE HAP IS VEEL TE ZOUT

Foto: Bart de Gouw

Vrijwel alle Europese kant-en-klaarmaal¬tijden bevatten veel te veel zout en te weinig vezels. Ruim de helft van de maaltijden is bovendien te vet. Tot die conclusie kwam dr. Karl-Heinz Wagner tijdens het EU-project Double Fresh, waar ook Wageningen UR aan deelneemt.
‘Er heersten bij sommige consumenten wel vooroordelen tegen kant-en-klaarmaaltijden, maar harde wetenschappelijke analyses van de kwaliteit waren nauwelijks voorhanden’, vertelt Wagner. De Weense voedingswetenschapper presenteerde zijn resultaten tijdens de workshop Ultra fresh and chilled meals, op 2 april in Wageningen. Hij onderzocht de nutriëntensamenstelling van koelverse kant-en-klaarmaaltijden uit heel Europa. De onderzochte maaltijden bestonden uit vlees of vis, een koolhydraatbron zoals rijst of aardappels, wat groente en saus.
De resultaten liegen er niet om. ‘De maaltijden waren qua hoeveelheid calorieën goed voor een volwassen persoon, maar in een kleine zestig procent van de gevallen waren ze te vet en zaten er te weinig koolhydraten in’, vertelt Wagner. ‘Alle onderzochte maaltijden bevatten veel te veel zout en veruit de meeste te weinig vezels.
In Europa worden steeds meer kant-en-klaarmaaltijden gegeten omdat mensen minder tijd aan koken willen besteden. Zo’n zestien procent van de Europese huishoudens eet vaak dit soort maaltijden, terwijl bijna veertig procent dit soms doet. ‘Er is in Europa een trend dat we meer en vetter gaan eten en de groenten en koolhydraten links laten liggen’, analyseert Wagner. ‘Die tendens zie je terug in de samenstelling van kant-en-klaarmaaltijden.’
Wagner stelt een aantal concrete stappen voor om de kwaliteit te verbeteren. Minder vlees of vis, maar juist meer langzaam verteerbare koolhydraten, zoals die in volkoren producten voorkomen, zijn al een hele vooruitgang. ‘De saus, een belangrijke bron van vet, kun je door gebruik van andere ingrediënten minder vet maken. Denk aan vervanging van room door magere melkpoeder.’
Meer groenten en fruit, bijvoorbeeld in de vorm van een salade of een fruittoetje, zijn ook essentieel om de maaltijd gezonder en vezelrijker te maken. ‘De hoeveelheid zout in de maaltijden is echt verontrustend en zou gehalveerd moeten worden’, vervolgt Wagner. ‘De smaak kun je beter opkrikken met kruiden.’
Het project Double Fresh deelt zijn bevindingen met de industrie. Of producenten van kant-en-klare happen de aanbevelingen van Wagner ook daadwerkelijk gaan overnemen, is nog niet bekend.