Organisatie - 1 januari 1970

Jury nomineert tien Grote Wageningers

Een jury onder voorzitterschap van oud-rector prof. Cees Karssen heeft tien mensen geselecteerd die in aanmerking komen voor de titel ‘Grootste Wageninger’. Alle tien genomineerden zijn naoorlogse wetenschappers. Onder hen bevinden zich twee vrouwen: prof. Louise Fresco, assistent directeur-generaal van de FAO, en de voormalige hoogleraar Huishoudkunde prof. Mien Visser.

De jury heeft vorige week de tien nominaties geselecteerd op basis van de ruim dertig namen die de lezers van Wb instuurden na een oproep in juni.
Onder de genomineerden (zie kader) bevinden zich vooral hoogleraren, hoewel prof. Cees de Wit natuurlijk ook jarenlang leiding heeft gegeven aan het Centrum voor Agrobiologische Onderzoek (CABO), een van de voorlopers van het huidige Plant Research International.
Opvallend is de nominatie van de historicus en Latijns-Amerikakenner prof. Bernard Slicher van Bath, die juist afgelopen week op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wageningen overleed. Slicher van Bath was van 1949 tot 1972 hoogleraar Agrarische geschiedenis in Wageningen en vooral beroemd vanwege zijn bijdrage aan de agrarische geschiedenis van West-Europa. In 1972 legde hij na een conflict met zijn medewerkers zijn hoogleraarsambt neer en vertrok hij naar Amsterdam. Als directeur van het Interuniversitaire Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (later CEDLA) legde hij zich daar toe op de economische en sociale geschiedenis van Zuid-Amerika.
Nog verder van huis trok genomineerde prof. Egbert de Vries, die van 1947 tot 1951 Landbouwhuishoudkunde van de overzeese gebiedsdelen doceerde. Hij werd de eerste rector van het Institute of Social Studies in Den Haag en later ontwikkelingseconoom bij de University of Pittsburgh in de Verenigde Staten. Zijn in 1948 verschenen boek ‘De aarde betaalt’ is een van de eerste publicaties met de milieuproblematiek als onderwerp.
Vrijwel alle typisch Wageningse disciplines zijn in de nominaties terug te vinden. Het gaat in veel gevallen om onderzoekers die aan schoolvorming (Hautvast, Politiek, Hofstee, Visser, De Wilde en De Wit) hebben bijgedragen. Opvallend is ook dat er geen vooroorlogse vertegenwoordigers op de lijst zijn terug te vinden. De verdiensten van de Broekema’s, Ritzema Bos, Van Uven en Pitsch zijn blijkbaar wel belangrijk genoeg voor een straatnaam in Wageningen, maar te klein om hun wetenschappelijke of maatschappelijke invloed aan de vergetelheid te ontrekken.
In de komende maanden zal het Wb de verdiensten van de tien genomineerden breed uitmeten om in december te eindigen met de verkiezing van de Grootste Wageninger. De verkiezing is ook te volgen op www.wb-online.nl/GrootsteWageninger, waarop in december ook gestemd gaat worden.
De verkiezing van de Grootste Wageninger vormt het afscheidsproject van de nu al legendarische Wb-journaliste Lydia Wubbenhorst, die 25 jaar aan het Wageningse Hogeschoolblad (WHB), WUB en het Wb verbonden is geweest. / GvM

Genomineerden de 'Grootste Wageninger'
  • Louise Fresco: voormalig hoogleraar Tropische plantenteelt, nu assistent directeur-generaal FAO
  • Jo Hautvast: voormalig hoogleraar Voeding en directeur Wageningen Centre for Food Sciences