Nieuws - 22 oktober 2010

Junkjournalistiek

Volgens de gezaghebbende online Love Calculator scoort het stelletje maar 27 procent. 'Journalistiek' en 'universiteit': een echt goede relatie zal het nooit worden. Dat weten we hier in Wageningen - deze week laaide de discussie over journalistiek onafhankelijkheid weer op - maar eigenlijk weten ze dat op elke universiteit wel.

Bij_de_buren_YK.jpg
In Nijmegen stapte vorige week de redactieraad van Vox op. Het rommelt flink in de Waalstad met als epicentrum de afdeling Communicatie van de Radboud Universiteit. Het Algemeen Nijmeegs Studentenblad schreef eerder dat Vox - nu een tweewekelijks blad - een maandblad wordt en dat de toekomst van het blog Voxlog er niet bepaald rooskleurig uit zal zien. De redactieraad was het niet eens met de plannen, maar werd genegeerd en stapte op. Reden voor AKKU - het Nijmeegse broertje van de Wageningse Studenten Organisatie - om een petitie op de starten: Behoud de afhankelijkheid van Vox! Fans van onafhankelijke journalistiek: u bent uitgenodigd voor ondertekening.
In Leiden kwam het deze week ook tot een clash tussen de academie en het journaille. Uit Leids onderzoek bleek dat wij dankzij onze liefde voor de sigaret gemiddeld eerder het loodje leggen dan Japanners. Wij roken meer, dus we worden minder oud; wie zegt dat wetenschap ingewikkeld moet zijn?
Nou, journalist Aart Brouwer zegt dat. In De Groene Amsterdammer spreekt hij van 'pure junk science'. De man heeft namelijk in een ander onderzoek immers gelezen dat 57 procent van de Japanse mannen rookt, tegenover 30 procent van de Nederlandse mannen. 'Pseudowetenschap' dus!
Wetenschapper Rudi Westendorp beticht Brouwer echter op zijn beurt van junkjournalistiek en komt met waardevolle tegenargumenten. Eén: 'In een land waar, bijvoorbeeld, 50 procent van de bevolking rookt, wordt misschien wel relatief minder gerookt dan in een land waar 30 procent van de bevolking rookt.' Twee: 'Als je sterftecijfers van dit moment internationaal wilt vergelijken, moet je niet kijken naar het rookgedrag van dit moment, maar naar dat van jaren terug.'
Allemaal leuk en aardig, maar journalist Brouwer maakte nog een punt. Het Leidse onderzoek is namelijk een initiatief van verzekeraar AEGON. 'Deze firma heeft er alle baat bij Nederlanders in te prenten dat zij zelf schuldig zijn aan hun ziekten en gebreken.' Onafhankelijke wetenschap, bestaat dàt eigenlijk wel?
De Universiteit Utrecht ambieert het in ieder geval wel. 'Medewerkers van de Universitaire Bestuursdienst mogen voortaan geen cadeaus van relaties meer aannemen. Per post gestuurde attenties moeten worden geretourneerd', zo schrijft universiteitsblad DUB.
Nog even terug on topic: journalistiek en universiteit. Het kan namelijk heel goed samen. In het Amsterdamse universiteitsblad Folia deze week een overzicht van UvA's journalistieke pareltjes: de faculteitsbladen (pdf! Pagina 16). Statutair en inhoudelijk onafhankelijk? Het zal de meeste bladen een rotzorg zijn. Reinier Kist, nu opinieredacteur bij nrc.next, haalt herinneringen op over het blad waar hij vroeger hoofdredacteur van was. 'Babel is een speeltuin voor jonge journalisten. Je kan er ongestoord op je bek gaan, dat maakt niets uit.' En de universiteit valt er geen buil aan. 'Universiteit'  en 'faculteitsblad', volgens de Love Calculator: 95 procent.