Student - 27 mei 2010

Juichen voor het hoger onderwijs

Zo’n tweeduizend studenten protesteerden vrijdag 21 mei op het Museumplein in Amsterdam tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ook politieke partijen die de basisbeurs willen afschaffen, waagden zich op het podium.

Protest op het Museumplein
Het is dat de geluidsinstallatie van radiostation Wild FM fors was uitgevallen, anders hadden kamerleden Mark Harbers (VVD), Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Boris van der Ham (D66) zichzelf niet verstaanbaar kunnen maken. Vooral de SP-aanhang in het publiek maakte veel lawaai. Honderden middelvingers wezen omhoog toen er een reclamevliegtuigje boven het Museumplein verscheen dat namens de VVD-jongeren opriep om de basisbeurs af te schaffen.
Gemengd waren de reacties op de toespraak van demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt (CDA), die de studiefinanciering - inclusief aanvullende beurs en ov-kaart - wil behouden, maar alleen voor studenten die ten hoogste één jaar uitlopen op hun (nominale) studieduur. Wie langer studeert moet het instellingscollegegeld betalen dat nu gemiddeld 5500 euro is. Ook Tofik Dibi van Groenlinks oogstte applaus en boegeroep met zijn pleidooi voor academicibelasting.
Tegengeluid
De Jonge Democraten (D66) die vrijdagochtend het Utrechtse kantoor van de LSVb bezet hielden, lieten een tegengeluid horen. Voorzitter Thomas Bakker: 'Het gaat ons ook om de kwaliteit van het hoger onderwijs, alleen zijn wij bereid de basisbeurs daarvoor in te leveren. Voorwaarde is wel dat er een sociaal leenstelsel komt.' Voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs is hij niet bang. 'Die is vrijwel nergens ter wereld zo hoog als in Nederland. Over de kwaliteit van het hoger onderwijs maken we ons wel zorgen.'
Ook een delegatie uit Wageningen was van de partij bij de protestmanifestatie. Met een door de raad van bestuur betaalde bus trokken vijfentwintig studenten naar het Museumplein. Nog eens vijfentwintig kwamen met het openbaar vervoer, schat Marlies Bos van de Wageningse Studenten Organisatie (WSO). 'Het was een geslaagde actie. Alleen jammer dat er in de media het beeld is ontstaan dat het alleen om de stufi ging. Het ging ook om de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs', aldus Bos.